VJEČNA DILEMA

ARGENTINA SLAVI MESSIJA: Barcin genijalac izašao je iz Maradonine sjene, hoće li postati najveći?

Lionel Messi mora osvojiti Svjetsko prvenstvo da bi bio najveći, poručio je prije nekoliko dana predsjednik Fife Gianni Infantino čime se priključio nizu istomišljenika, koji smatraju da ga veliki trofej s reprezentacijom dijeli do toga da nadmaši Diega Maradonu.

“Ono što je Diega učinilo toliko posebnim je to što nas je sve natjerao da zavolimo ovu igru. I naravno osvojio je SP. Za razliku od njega Messiju to još nije pošlo za rukom”, obrazložio je Infantino.

Mnogi se, naravno, neće složiti s njegovom konstatacijom, jer ono što je Messi napravio u svojoj karijeri teško je nadmašivo.

Pet je puta osvojio Zlatnu loptu, četiri puta Zlatnu kopačku, a s Barcelonom je porušio sve moguće rekorde te je osvojio 30 trofeja.

Jedina frustracija u izvanrednoj nogometnoj karijeri ostala mu je reprezentacija. Niz razočaranja doživio je u dresu Argentine. Sjećanje na prizor iz finala Svjetskog prvenstva s Njemačkom i njegov pogled na trofej svakome se urezao i pamćenje.

To je bilo samo jedno od niza razočaranja, čiji je niz započeo na Svjetskom prvenstvu 2006. Odigrao je Messi od tada sedam velikih turnira i izgubio četiri finala.

Na prvom njegovom Mundijalu Argentina je ispala u četvrtfinalu od Njemačke. Potom je sudjelovao na Copa Americi, gdje su izgubili u finalu od Brazila 3:0.

2010. Messi je opet stigao s velikim ambicijama na Svjetsko prvenstvo, ali ih je Njemačka uništila s 4:0 u osmini finala.

Uslijedila je zatim Copa America. Argentina je bila domaćin, ali je Urugvaj bio bolji u četvrtfinalu nakon trilera s bijele točke.

Prije tri godine u Brazilu Messi i društvo zaigrali su u finalu SP-a. Opet su s druge strane bili Nijemci, a Mario Goetze uništio im je snove 113. minuti.

Barcin genujalac 2016. je naprasno odlučio napustiti reprezentaciju poslije drugog poraza u dvije godine od Čilea u finalu Copa Americe.

Na, kraju se pod velikim pritiskom javnosti predomislio da birije dva dana postao je junak nacije jer s tri gola Ekvadoru osigurao Argentini novi nastup na SP-u.

Bit će to možda i posljednja prilika da generacije predvođena Messijem, Aguerom, Di Marijom, Higuainom i ostalima napokon ostvari snove milijuna Argentinaca i ponove veličanstvenu 1986. godinu kada su im Maradona i društvo donijeli posljednji svjetski naslov.

Unatoč tomu što je Diego Maradona više od nogometa, malo tko bi u tom slučaju mogao govoriti u njegovu korist kao najboljeg ikad.

Dobrim nastupom u Rusiji i osvajanjem naslova Messi bi defintivno izašao iz Maradonine sjene, ako ona uopće još uvijek visi nad njim.

Jer samo jedan pogled na statistiku pokazuje da je zvijezda Barcelone po brojkama davno nadmašila Malog zelenog.

Messi je do sada u 122 nastupa za Argentinu zabio je rekordnih 61 golova, a namjestio ih je još 38. Maradona je pak u 90 nastupa bio strijelac 33 puta, dok je tome nadodao 18 asistencija.

Legenda Napolija je pak zabila više golova na Svjetskim prvenstvima (8:5), dok ih je Messi više dao na Copa Americi (8:4). U kvalifikacijama je Barcin genije uvjerljivo ispred Maradone s 21 naspram tri gola.

Vrati li se se Messi sljedećeg srpnja u Buenos Aires s trofejom kojeg je dizajnirao Talijan Silvije Gazzaniga zasigurno gotovo nitko više neće dvojiti o tome tko je najveći. Unatoč Peleu.

Povratak na Net.hr