Domaćin Svjetskog dana lutkarstva ove godine je Split

Centralna hrvatska proslava Svjetskog dana lutkarstva koji se obilježava prvog dana proljeća, 21. ožujka, ove će se godine održati u Splitu. Slavit će se zajedno sa Svjetskim danom kazališta za djecu i mlade koji se obilježava dan ranije, 20. ožujka.

Centralna hrvatska proslava ove se godine događa u Splitu, a u programu će sudjelovati predstavnici kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta koji su članovi Hrvatskog centra ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade) i Hrvatskog centra UNIMA (Međunarodna organizacija lutkara).

Organizatori proslave u Splitu su Gradsko kazalište lutaka Split i Gradsko kazalište mladih Split.

Proslava Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade održat će se u utorak, 20.3. u 19.00 sati u GKM-u Split, izvedbom predstave Krčma, alkar i duga prije koje će biti pročitana međunarodna i izvedena uglazbljena hrvatska poruka. Slogan kampanje Svjetskog Assitej-a za razdoblje 2012.-2014. je ‘Povedite danas dijete u kazalište’.

Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. godine, a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju. Upravni odbor Hrvatskog centra UNIMA odlučio je da se svake godine u jednom od hrvatskih gradova održi centralna proslava pa će tako, nakon Zadra, Vinkovaca, Šibenika, Osijeka, Vukovara, Rijeke i Virovitice, ove godine domaćin biti Split.

U srijedu, 21. ožujka proslava će započeti u GKL-u Split u 10.30 lutkarskom predstavom Kako se vjetar spustio među ljude, autorice i redateljice Tamare Kučinović, a prije početka predstave bit će pročitane međunarodna i hrvatska poruka povodom Svjetskog dana lutkarstva.

Autor međunarodne poruke je Joan Baixas, veliki katalonski multidisciplinarni umjetnik, slikar i lutkar, dok je hrvatsku poruku napisao splitski novinar, pisac i nagrađivani autor dramskih tekstova za djecu Jasen Boko, koji će je u GKL-u i osobno pročitati.

Nakon predstave, u 12.00 sati će će biti upriličen svečani prijem predstavnika UNIMA-e u Poglavarstvu grada Splita, a potom u Vijećnici grada održana svečana sjednica Upravnog odbora UNIMA-e u
Zanimljivo je napomenuti da je UNIMA (Međunarodna organizacija lutkara) najstarija međunarodna kazališna organizacija koja ove godine obilježava svoju 80. obljetnicu, dok Hrvatski centar UNIMA obilježava 20 godina postojanja.

Povratak na Net.hr