Seksom protiv migrene

Lek je u krevetu

Migrena je mnogima čest izgovor za odustajanje od seksualnog odnosa sa bračnim partnerom, ali novo istraživanje pokazuje da ovim odbijanjem, zapravo, uskraćuju najbolji lek protiv takvih tegoba.

Nemački naučnici, sa univerziteta “Münster” su ustanovili da je seks bolji za lečenje migrene od tableta protiv bolova!

Istraživači su prikupili podatke 800 osoba koji su imali migrene i 200 osoba koje su mučile cluster glavobolje. (Cluster glavobolja je jedna od najbolnijih tegoba koju čovek može da iskusi. Glavobolja je dobila ovakav naziv jer se napadaji javljaju u naletima, sa tendencijom periodičnog ponavljanja. Većina ženskih pacijentkinja cluster glavobolje opisuje bolnijima i od porođaja). Ispitanici su dobili zadatak da beleže učestalost seksualnih odnosa i njihovo dejstvo na zdravlje.

Čak više od polovine ispitanika koji su vodili ljubav dok ih je mučila migrena je izjavila da su se smanjili simptomi migrene, a potpuno su nestali kod svake pete osobe. Isto dejstvo su osetile osobe koje boluju od cluster glavobolja, iako u nešto blažem obliku (njih 37 posto). Kada su analizirali podatke i razlučili ih po polu, stručnjaci su zaključili da je seks u većoj meri pomogao muškarcima.

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu Međunarodnog udruženja za glavobolju “Cephalalgia”, tvrde da se ovakvo dejstvo seksa na glavobolju može pripisati aktivaciji endorfina koji deluje kao neurotransmiter tako što blokira osećaj bola.

Povratak na Net.hr