Da li ste znali da se neki parovi odriču orgazma?

Jeste li čuli za karezu?

Seks i orgazam ne moraju da idu u paketu. To znaju i prihvataju mnogi muškarci i žene širom sveta. Kareza podstiče parove na to da im intimnost bude važnija od orgazma.

Seks bez orgazma je kao tost bez šunke i sira ili kao “Super Bowl” bez ludih reklama. Ili barem tako mnogi misle. Međutim, morate da priznate da potreba za postizanjem orgazma ponekad ume od seksa da napravi ne baš ono što ste želeli.

Poklonici seksualne prakse nazvane kareza se slažu s tim da orgazam nije najbolja stvar u seksu, ali to nije sve, smatraju i da suzdržavanje od orgazma može da poboljša seksualni život.

Zainteresovani?

Šta je kareza?

Kareza je terapija koja se praktikuje da bi se partneri što je više moguće zbližili i ojačali svoju vezu tako što neće razmišljati o vrhuncu seksa, odnosno orgazmu, nego će se prepustiti samom činu seksa. Ova praksa ima svoje korene u tradiciji taoizma i tantre.

Tokom dužeg perioda savršene kontrole, muškarac i žena proživljavaju istinski užitak. Uživaju jedno u drugom u nežnim pokretima, strast u ovom slučaju ne ide dalje od njihove razmene užitka -, napisala je Alis Bunker Stokham u svom revolucionarnom tekstu “Karezza: The Ethics of Marriage”.

Osim ako cilj nije začetak deteta, orgazam se izbegava u potpunosti -, dodaje.

Bez orgazma? Ozbiljno?

Dok neki mogu da dođu do zaključka da je kareza oblik kontracepcije, oni koji je praktikuju navode da više uživaju u trenutku kada im orgazam nije cilj. Fokusiraju se na to da pruže i prime užitak umesto na veliko finale. Kad ne očekujete orgazam, smanjujete i anksioznost zbog samog čina.

Onima koji smatraju da je orgazam krajnji cilj, seksualni terapeuti kažu da zahvaljujući karezi seksualni život može da bude bolji, pogotovo ako par pokušava da sačuva romansu nakon što je prošla ona strast s početka veze. Oni koji praktikuju karezu su potvrdili ovu teoriju. Neki su upravo zahvaljujući karezi uspeli da prevladaju zavisnost od pornografije i masturbiranja.

Seksualni terapeuti predlažu karezu kao kratkoročnu meru kojom parovi mogu da začine vezu. Međutim, mnoge pristalice kareze su se odrekle orgazma za stalno.

Veliki “O”

Seks je mnogo više od samog orgazma. Seks su dodiri, poljupci, čak i komunikacija. Drugim rečima, čak i bez orgazma, mnogo je toga u seksu u čemu muškarci i žene mogu da uživaju. Ali da li je to dovoljno? Nekim ljudima jeste.

Možda orgazam ne treba da bude cilj svakog polnog odnosa.

Povratak na Net.hr