Šta kažu najveće religije o mastrubaciji?

Ne diraj se dole sine, bog te kaznio!

19.3.2013.
14:06
VOYO logo

Dugo se nismo bavili religijom i seksom u istom kontekstu, pa vam ovoga puta donosimo pogled samozadovoljavanja iz perspektive judaizma, katolicizma, islama, budizma i hinduizma.

Čak i u pojedinim religijskim tradicijama, pogled na masturbaciju varira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Big Book of Masturbation sadrži recenzije onoga što je napisano o masturbaciji u medicini, pravu, filozofiji, religiji i društvenim naukama. Kako samozadovoljavanje shvataju u pet različitih verskih tradicija?

Judaizam: Da, ne, možda...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talmud zabranjuje masturbaciju pozivajući se na poplavu kao kaznu u Noinoj priči, odgovor muškarcu koji je grešio tako što je razbacivao svoje seme.

Drugi drevni tekst upoređuje masturbaciju s ubistvom – muškarac koji masturbira "ubija svoje i proliva mnogo krvi". Judaizam opisuje taj čin kao "gnusni zločin i priliku za sebičnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u nekim tekstovima masturbacija se smatra prihvatljivom sve dok se koristi kao "oblik olakšavanja, seksualni užitak ili učenje o telu". Ali, ne bi trebalo masturbirati opsesivno i to ne sme biti zamena za heteroseksualni odnos. Talmud odobrava masturbaciju ako taj čin dovodi do heteroseksualnog odnosa parova u braku.

Katolicizam: Poprilično – ne!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva protivi se "namernom konzumiranju seksualnih aktivnosti, iz bilo kog razloga, izvan braka".

Samozadovoljavanje ili masturbacija smatra se povredom seksualnosti jer Crkva vidi seksualnost kao komunikaciju punu ljubavi između dvoje ljudi, dok je masturbacija usamljena radnja koja ne pomaže da osoba živi čistoću ili bude puna ljubavi prema drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva uči da je seksualno zadovoljstvo dobro i stvoreno od Boga i namenjeno supružnicima.

Islam: Ako će vas to držati dalje od preljuba...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Kuran izričito ne spominje masturbaciju, mnoge rasprave među islamskim učenjacima vodile su se upravo oko te teme. Uglavnom, ne ohrabruju taj čin ili ga zabranjuju. Neki masturbaciju smatraju "najmanje raspoloživim zlom" kom bi se moglo pribeći u "hitnim slučajevima", kao što su situacije kad postoji mogućnost preljuba. Neki islamski učenjaci masturbaciju ne smatraju velikim problemom.

Budizam: Patnja ili užitak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično kao i u drugim religijama, budizam nije blagonaklon prema masturbaciji. Budistička učenja o masturbaciji protežu se od zabrane do prihvatanja za one koji nisu monasi i koji traže privremeno zadovoljstvo. Ključ učenja budizma je da je patnja uzrokovana požudom, željom, a to može sprečiti duhovni rast. Dakle, na masturbaciju se gleda kao na nešto što nije grešno, ali, to je čin koji rezultira patnjom.

Hinduizam: To je vaša stvar (i stvar vaše mudrosti i tradicije)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako hinduizam zabranjuje polni odnos izvan braka, masturbacija je stvar tumačenja. Hinduistička učenja navode da je "seks lična stvar onih koji su uključeni u taj čin"... Jedino pravilo je mudrost, vođena tradicijom i vrlinama...

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo