Genijalni trikovi da ručak umjesto u smeću ipak završi na stolu

Nemojte paničariti i odmah baciti sve u smeće. Umjesto toga, poslušajte nekoliko naših savjeta i pokušajte spasiti što se spasiti da!

16.10.2014.
12:45
VOYO logo

Problem broj jedan: piletina koju žvačete i žvačete i žvačete

Kad prekuhate perud do jedva jestivog stanja žilavosti, imate dvije ocije što učiniti dalje. Prva je da zgrabite dvije vilice i počnete s rezuckanjem na male dijelove, što čak i nije loša ideja, ako za prilog imate nekakav umak ili gulaš. Naime ako smanjite meso na manje komade i zatim ga pomiješate s nekim umakom ili tekućinom ono će pokupiti tu tekućinu i djelovati vlažnije i mekanije.

Druga opcija, u slučaju da ste ispekli pilića bez ikakvog umaka, jest da maknete meso s kostiju i narežete ga, a zatim pomiješate sa žlicom majoneze. Vrijedi isto načelo, što više namačete meso, to je mekše, a uostalom pileća salata nije nimalo loš obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem broj dva: juha nakon koje želite 'popiti' bilo što osim juhe

Prva stvar koju trebate znati ako pretjerate i presolite juhu jest da dodavanje narezanog krumpira, ruže, tjestenine ili kockica kruha neće pomoći, tvrdi Ellen Brown autorica knjige recepata s juhama. No evo što hoće: bistrim juhama samo dodajte čistu vodu, kako se nakon jela ne biste osjećali žedno kao da ste upravo pretrčali maraton. Zatim dodajte još povrća kako juha sad ne bi bila prevodenasta, plus začine i koje god sastojke inače volite.

Ako ste pak već završili s kuhanjem i naknadno shvatite da ste pretjerali, izvadite van sva sastojke dok ponovo prokuhavate juhu, kako se ne bi svi zgnječili, te ih na kraju dodajte u juhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremaste juhe možete 'popraviti' dodavanjem mlijeka ili vrhnja, što god da ste prvotno ubacili u njih.

Problem broj tri: Salata od kelja koja ima previše 'keljast' okus

Neke vrste zelenog povrća ne trebaju ništa osim par kapi ulja i octa, no kelj nipošto nije u tom 'košu'. Ako pokušate jesti salatu koja se sastoji isključivo od kelja, ulja i octa (ili limunovog soka), vrlo brzo će vam dosaditi, jer ta mesnata zelena biljka treba neku protutežu, bilo u obliku slatkog, kremastog ili hrskavog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj novoj knjizi o kelju, autorica Catherine Walthers nabraja što najbolje paše uz ovo povrće, s tim da je podijelila dodatke u pet kategorija: voće, povrće, orašasti plodovi i klice, umaci, te biljke. Probajte dodati jedno od navednih i slobodno dajte mašti na volju, jer ponekad možete otkriti da vam savršeno paše narezana jabuka ili šaka badema kako bi od vaše salate od kelja izvukli najbolje.

Problem broj četiri: tjestenina koja je malo previše al dente

Svi koji se boje gnjecave, prekuhane tjestenine kad-tad su vjerojatno otišli i u suprotnom smjeru. I dok su super čvrsti makaroni vjerojatno ipak puno lošiji od prekuhanih, postoji način kako možeste spasiti situaciju. Ako je riječ o tjestenini za salatu koju ne planirate odmah pojesti, nemojte se mučiti s ičim, nego je samo ostavite i pripremite kao obično, jer će tad lagano omekšati, bilo da u hladnjaku stoji par sati ili nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako bi se tjestenina trebala naći na stolu za ručak, vjerojatno ćete je željeti ponovno skuhati. Učinite to tako što ćete ocijeđenu tjesteninu prebaciti u tavu (ako ste je već pomiješali s umakom, pokušajte izvući najviše same tjestenine što možete) i preliti je vrućom vodom. Kuhajte je uz miješanje pet minuta ili dok ne postigne željenu čvrstoću.

Problem broj pet: Torta koja se previše zaljepila za kalup

Ponekad, bez obzira koliko dobro pazili torta ili kolač se jednostavno ne žele odvojiti od svojeg kalupa. Umjesto da teškom mukom pomalo stružete ostatke s kalupa, pretvorite kolač ili tortu u manje kolačiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrežite raskomadane komade na kocke, najbolje što možete, i smjestite ih u zdjelicu za serviranje (vrijeme je da izvadite onaj lijepi pribor za serviranje za kojeg ste mislili da ga nikad nećete koristiti). Na vrh zatim nježno složite sitno voće, npr. bobičasto, te ga prekrijte sa šlagom. Izgledat će jako efektno i svi će biti oduševljeni, te neće imati pojma da vi ustvari uopće niste imali ovakvu zamisao kad ste krenuli s izradom torte.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo