Koncertom orguljaša Ante Knešaureka najavljen ovogodišnj​i Organum Histriae

U subotu 15. lipnja orguljskom je matinejom najavljen ovogodišnji 16. Međunarodni festival Organum Histriae. Umjesto klasične tiskovne konferencije u pulskoj je Katedrali s početkom u 11 sati održan koncert. Orgulje je svirao Ante Knešaurek, umjetnički savjetnik Festivala i glazbom najavio ovogodišnji orguljski sajam u Istri.

U ugodno popunjenoj Katedrali Knešaurek je izveo Intradu hrvatskog majstora Anđelka Klobučara, Preludij i fugu u a-molu, BWV 543, Toccatu u F-duru BWV 540/1 te Erbarme dich mein’, BWV 721 Johanna Sebastiana Bacha, Ciaconnu in e, BuxWV 169, Nimm von uns, BuxWV 162 Dietricha Buxtehudea te za kraj majstorski improvizirao na istarsku narodni pjesmu Ča je more.

Organum Histriae nastavlja se sljedeće subote (22.6.) s koncertom u umaškoj Župnoj crkvi u 21 sat.

Na koncertu ETHNO ORGAN nastupit će sopranistica Zrinka Posavec, vokalni etno ansambl ZWIZDE i orguljaš Hrvoje Trinki. Posebno za potrebe ovog koncerta mladi je hrvatski orguljaš Hrvoje Trniki u suradnji sa Zrinkom Posavec, ujedno i voditeljicom ansambla ZWIZDE, načinio aranžmane niza hrvatskih folklornih djela za ovaj vokalno – instrumentalni sastav.

Dan kasnije ORGANUM HISTRIAE kao pravi putujući festival odlazi iz Umaga i seli se do prekrasnog Grožnjana. U nedjelju 23. 6. s početkom u 21 sat u Župnoj će crkvi svirati višestruko nagrađivani austrijski orguljaš Peter Frisée koji na Festival dolazi uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Na programu nazvanom SOLO ORGAN očekuju nas djela Bacha, Frobergera, Merula, Vivaldija, Sausenga i Lemmensa. Peter Frisée jedan je od najaktivnijih sudionika austrijske orguljske scene, voditelj više ansambala, solistički i komorni glazbenik te organizator orguljskih festivala i koncerata.

Nakon ovih koncerata uslijedit će programi nazvani BAROQUE ORGAN u Bujama i DANCING ORGAN u Puli.

Više o sljedećim događanjima na http://www.organum-histriae.com i u našim najavama.

Povratak na Net.hr