DORF / u Art-kino Croatia donosi desetak glazbenih dokumentaraca

DORF 2012 stiže peti put u Rijeku. Ove nam godine, od 15. do 18.

15.3.2012.
8:33
VOYO logo

U četvrtak, 15. ožujka u 20 sati održat će se otvorenje izložbe Ororok mlade makedonske umjetnice Marije Miloševske u atriju Art-kina Croatia. Ororok je neobičan spoj različitih komada nakita inspiriranih yu-rock pjesmama s pripadajućim fotografijama autora otisnutih na platnu.

U 21 sat filmski dio programa u Art-kinu započinje izvrsnim islandskim filmom Backyard koji prati prijelaz s malog DIY koncerta u jedan od najuzbudljivijih glazbenih događanja u Reykjaviku 2009. godine. Film okuplja zanimljive recentne bendove islandske underground scene poput Múm, Hjaltalín preko FM Belfast, Retro Stefson pa do Sin Fang Bous, Borko i Reykjavík.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, 16. ožujka u 20 sati prikazuje se film Search and Destroy, priča o trećem albumu legendarnih Iggy & The Stooges. U petak u Art-kino stiže i ekipa programa BBC Arena koji nam donose film Brian Eno: Another Green World. Gošća Festivala je i redateljica filma - Nicola Roberts.

Kako je ovogodišnji Festival posebno obilježen temom vinila, u subotu u 18 sati prikazujemo film Vinil: priče iz bečkog podzemlja. Pred nama je uzbudljiva vožnja kroz prekrasni Beč, u društvu nekih od najvažnijih aktera underground scene – techno, eksperimentalna elektronika, thrash punk...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog dana u 21 sat prikazuje se film Paul Kalkbrenner: uživo 2010. Ovaj je film klasičan live on-the-road doks s nedavne europske turneje koju je vidjelo preko 100.000 ljudi, snimljen uz istu ekipu. Poslastica za sve ljubitelje njegovog techno zvuka i sjajan uvod za sve one koji još nisu imali priliku provjeriti o kome se radi.

Posljednji dan festivala započinje filmom El Medico: priča o cubatonu koji nastoji odgovoriti na pitanje može li kapitalistički producent napraviti posao s liječnikom iz Kube, bitno drukčijih pogleda na industriju i zabavu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su filmove izdvojili i nagradili članovi žirija u sastavu Ante Perković, Veljko Popović i Gjorgji Janevski, prošlogodišnji pobjednik DORF-a, saznat ćemo u nedjelju nakon projekcije nekolicine videospotova američkog redatelja igranih i dokumentarnih filmova Lancea Bangsa. Bangs je radio s bendovima poput Sonic Youth, Nirvana, Arcade Fire, Yeah Yeah Yeahs…

Nakon proglašenja pobjednika, stiže izvrstan švedski igrani film izvan konkurencije - Zvuk buke. Šest bubnjara okuplja jedna razočarana studentica glazbe i kompozitorica u (anarhističkoj) namjeri pravljenja četiri koncerta koristeći grad kao instrument. To se neće svidjeti jednom policajcu, inspektoru rođenom u obitelji glazbenika, ali koji ne voli baš glazbu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo