saznajte više

Važno! Higijena i vlažnost sluznice, ključni su u prevenciji zaraze virusima

Znate onaj „drvenasti“ osjećaj u sluznici nosa tijekom sezone prehlade? Ili iritantno škakljanje grla? Sve to se najčešće događa radi suhog zraka, uzrokovanog centralnim grijanjem

Sve više se priča o važnosti vlage u zraku u svrhu prevencije zaraze respiratornim virusima. Suha sluznica je podložnija zadržavanju i razmnožavanju virusa, stoga je izrazito važno dodatno ju vlažiti.

Vlaga omogućava slobodno kretanje sitnih dlačica u nosu koje filtriraju bakterije i viruse i tako štite od prehlade i gripe.

Vlaga također može ublažiti simptome, uključujući iritaciju nosa, grla i bronhija, a pomaže disanju i lakšem snu.

Ovlaživanje prostora

Za ovlaživanje zraka možete koristiti difuzor u koji možete, za dodatnu zaštitu, staviti nekoliko kapi antivirusnog eteričnog ulja.

Jeftinija verzija je uliti vodu u metalnu ili keramičku posudu i postaviti ju na radijator koji će zagrijavanjem oslobađati vodenu paru. Isto tako, lonac s vodom možete staviti na štednjak i na brži način ovlažiti prostoriju u kojoj boravite.

Kao prirodni ovlaživač može poslužiti i tek oprano rublje koje ste ostavili sušiti u blizini radijatora.

Inhaliranje

Ulijte u lonac 2 litre vode i ubacite šaku morske soli. Kada voda proključa, ugasite vatru i postavite lonac na stol. Prebacite preko glave ručnik ili čistu krpu i duboko udahnite na usta i izdahnite na nos.  Nakon 10 udisaja, promijenite redoslijed; udahnite na nos a izdahnite na usta. Ako možete, cijelo vrijeme držite otvorene oči jer su i one načinjene od sluznice kojom se prenose virusi. Postupak ponavljajte 15-20 minuta. Pritom pripazite da vas vruća para ne opeče! Visoka temperatura vodene pare ubija viruse, a vlaga sprječava njihov daljnji prodor u organizam.

Inhalirati se možete i uz pomoć medicinskih inhalatora koji proizvode dovoljno vlage, a nema straha od opeklina jer ne stvaraju vruću paru.

Upotreba sprejeva za usnu šupljinu

ViruProtect inovativni sprej za usta, sadrži glicerol i prirodni enzim tripsin, koji oblaže sluznicu i inaktivira različite viruse gripe i prehlade.

ViruProtect znanstveno dokazano inaktivira većinu respiratornih virusa.

U studiji iz 2017. godine, ViruProtect je testiran protiv većine respiratornih virusa. Ova in vitro studija pokazala je da ViruProtect djeluje na viruse koji uzrokuju respiratorne infekcije, kao što su rinovirus, humana gripa A, RSV i Adenovirus.

Prednosti spreja za usta

ViruProtect djeluje na mjestu gdje se većina virusa hvata za sluznicu, u ustima i grlu. Sve udahnute čestice, među kojima su i virusi, prolaze kroz grlo.

Može djelovati na viruse udahnute kroz nos i usta.

Može spriječiti migraciju virusa u donji dišni sustav.

ViruProtect sprej ima ugodan okus mentola i dolazi u praktičnom pakiranju koje stane u svaku torbicu ili džep, pa se može koristiti odmah iza rizične situacije, ali i kao osvježivač daha.

Povratak na Net.hr