PROVJERI ZNANJE

Top 5 činjenica o zaštiti od korone koje malo tko zna

Od ove godine sigurno perete ruke više nego prije, svakodnevno koristite sredstava za dezinfekciju ruku i puno češće dezinficirate prostor. Čini vam se da postajete stručnjak za maske za lice i razvijate takve neke nove vještine zahvaljujući koroni? Niste sami u tome, ali postoje neke činjenice koje ne znaju čak ni najokorjeliji korisnici svih mogućih zaštita od virusa.

1. Ako je najučinkovitija zaštita od virusa pranje ruku s običnim sapunom, znači li to da će pranje ruku ubiti više virusa i bakterija od sredstva za dezinfekciju ruku?

Ne. Samo pranje ruku s običnim sapunom neće ubiti mnoge bakterije i viruse. Obični sapun čisti prljavštinu i masnoću s ruku. Sredstvo za dezinfekciju ruku i anti-bakterijski sapun su rješenje za ubijanje virusa i bakterija, ali niti najbolje sredstvo za dezinfekciju neće ukloniti klasičnu prljavštinu.

Stoga je preporuka da se ruke operu običnim sapunom, osuše i dezinficiraju odgovarajućim sredstvom kojeg možeš pronaći i kupiti klikom na link.

2. Kako uopće funkcioniraju dezinficijensi za ruke i kako ubijaju bakterije i viruse?

Jako je važno da dezinficijens sadrži alkohol, jer takvi dezinficijensi ubijaju čak 99.9% bakterija. Dezinficijens koji sadrži oko 65% alkohola ima jako nisku točku vrenja. Kada osoba trlja dlanove i između prstiju – stvara se toplina. Toplina uzrokuje isparavanje alkohola i bakterija.

3. Za što se još mogu upotrijebiti sredstava za dezinfekciju?

Ovo će te iznenaditi, ali sredstvo za dezinfekciju prostora možeš bez problema koristiti za:

  • vraćanje sjaja zaslonu svog mobitela, naočala i sunčanih naočala
  • Sušenje prištića- jedna kap je dovoljna da osuši upaljenu bubuljicu
  • Brisanje tragova vodootpornog markera na bijeloj ploči, odjeći i zidovima
  • Ukloniš neugodan osjećaj svrbeža nakon uboda komarca
  • Ukloniš otiske prstiju s nehrđajućeg čelika – očisti vrata svog frižidera
  • Očistiš četke za šminkanje

Na webu za to možeš pronaći idealno sredstvo za dezinfekciju površina gdje je potrebna brza dezinfekcija (u kućanstvu za dezinfekciju opreme, kvaka i rukohvata, igračaka, mobitela) klikom na link.

4. Najpopularnija zaštitna maska KN95 ne štiti od korona virusa zato što su filteri na njoj veći od samih čestica virusa.

Ova je zaista maska s razlogom najpopularnija. Da, uistinu je korona virus manji od filtera KN95 maske, ali virus nikada ne putuje sam. On se veže za veće čestice koje filter može bez problema zaustaviti. Elektrostatska privlačnost koju maska generira uz sve druge čestice lovi i korona virus.

Zaštitnu masku KN95 koja bez ventila zadržava i blokira do 95 % čestica veličine 0,3 mikrometra možete nabaviti online klikom na link.

5. Kada su izumljena sredstva za dezinfekciju?

Prvi dezinficijens za ruke je izumljen u američkoj saveznoj državi Ohio 90-ih godina prošlog stoljeća. U kompaniji GOJO su odlučili pronaći rješenje za povećan rizik od bolesti povezanih s hranom koje su se širile u tamošnjim bolnicama, a sve zbog lošeg pranja ruku. 1996. izbacili su proizvod Purell koji je čistio ruke bez upotrebe sapuna, vode ili ručnika.

 

Povratak na Net.hr