banner

provjerite

Štednja koja donosi 9% godišnje dostupna i u Hrvatskoj!

Hrvatska gospodarska komora krajem prošlog mjeseca objavila je izvješće vezano uz štednju koje otkriva da su Hrvati u ovoj godini povećali štednju u bankama za 11 milijardi kuna usprkos pandemiji. Iznos bankovne štednje kod Hrvata tako sada iznosi više od 210 milijardi kuna ili 52.874 kune po glavi stanovnika

Štednja u banci nije isplativa

Ovi podaci ukazuju na to da je u Hrvatskoj štednja na bankovnim računima i dalje najpopularniji oblik osiguravanja vlastite financijske budućnosti, ali objektivni podaci upućuju na to da je bankovna štednja izrazito neisplativa. Zašto je to tako, objašnjava nam Josip Kokanović, glavni analitičar u BanciZlata.com – vodećem hrvatskom trgovcu plemenitih metala od kojih je najpopularnije investicijsko zlato:

“Kamatne stope na štednju u svim su bankama na povijesno niskim razinama, pa štedišama donose zanemariv prinos. Uz to, kamatne stope nerijetko su niže od inflacije, pa štediše efektivno gube novac štednjom u banci. Alternativni oblici štednje poput investicijskog zlata stoga postaju sve popularniji, ali mnogi u Hrvatskoj nažalost nisu o tome dovoljno informirani pa svoj novac i dalje drže na neisplativim bankovnim računima” – pojašnjava Kokanović.

Štednja u banci vs. štednja u zlatu, izvor: BankaZlata.com

“Cijena zlata u prosjeku raste oko 9% godišnje!”

Sve popularniji oblik štednje kojemu se okreće sve veći broj Hrvata upravo je štednja u obliku investicijskog zlata. Investicijskim zlatom smatraju se standardizirane zlatne poluge i zlatnici visoke čistoće. Zašto je upravo investicijsko zlato najbolji oblik štednje, pojašnjava Kokanović:

“Dok štediše u banci svake godine efektivno gube vrijednost svoje štednje zbog inflacije, štediše u zlatu dobivaju na vrijednosti jer je cijena zlata u prosjeku rasla oko 9% godišnje u zadnjih 20 godina. Pojednostavljeno rečeno, onaj tko je 2000. godine na oročenu štednju stavio 10.000 kuna, danas će od toga imati nešto više od 20.000 kuna. Onaj tko je tih 10.000 kuna uložio u zlatne poluge i zlatnike, danas će imati vrijednost veću od 55.000 kuna. Jasno je stoga zašto se sve više ljudi okreće zlatu.”

Zlatne poluge i zlatnici koji se karakteriziraju kao investicijsko zlato, izvor: BankaZlata.com

Doista, investicijsko zlato pokazalo se zadnjih godina kao jedno od najprofitabilnijih oblika ulaganja i štednje. Ono što ga čini dodatno privlačnim je to što mu cijena ima tendenciju rasti za vrijeme ekonomskih kriza, kad su ostali oblici ulaganja posebno rizični. Za vrijeme prošle ekonomske krize, vrijednost ovog plemenitog metala narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina, a mnogi očekuju sličan scenarij i u novoj krizi na čijem se početku tek nalazimo.

Takvim očekivanjima u prilog ide i moguća visoka inflacija koja će nastati kao posljedica pumpanja sve veće količine novog novca u američko i europsko gospodarstvo, što bi stvorilo pogodno ekonomsko okruženje za daljnji rast cijene zlata.

——————————————————————————————————————————-

Najčešća pitanja vezana za ulaganje u investicijsko zlato:

●      Dobijem li ja fizičko zlato?

Da, naravno da dobijete! Investicijsko zlato gubi smisao ako ga kupujete u “virtualnom” obliku. Ono je investicija koju držite u ruci.

●      A što kada zlato želim prodati?

Investicijsko zlato je izrazito likvidno. Zamislite ga kao valutu, ali u obliku plemenitog metala. Svagdje u svijetu postoje banke ili ovlašteni dileri koji će vam vrlo brzo zamijeniti vaše zlato za novac. Kod nas u BanciZlata.com, zamjena vašeg investicijskog zlata za novac ide isti dan.

●      Gdje mogu preuzeti kupljeno zlato?

Preuzimanje zlata moguće je u našem uredu u Zagrebu, ali moguća je i opcija osigurane dostave na vašu kućnu adresu te osobna dostava ukoliko se radi o većim iznosima – bilo gdje u Hrvatskoj!

●      Gdje mogu pohraniti zlato?

BankaZlata.com svim svojim klijentima nudi mogućnost potpuno besplatne pohrane zlata na dobro čuvanim lokacijama prvih godinu dana. Nakon toga, pohrana je moguća uz mjesečnu naknadu koja ovisi o vrijednosti pohranjenog zlata.

——————————————————————————————————————————-

Neoporeziva, likvidna i sigurna štednja

Rast cijene zlata nije jedino što ovaj oblik štednje čini izrazito privlačnim štedišama. Naime, investicijsko zlato jedno je od rijetkih oblika štednje i ulaganja koje je u potpunosti oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit. Osim toga, zlato je vrlo likvidna imovina, što znači da ga je u svakom trenutku moguće zamijeniti za gotovinu bez ikakvih problema:

“Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo u BanciZlata.com je kako zamijeniti investicijsko zlato za novac kad za to dođe vrijeme. Odgovor je vrlo jednostavan – kroz otkup zlata od klijenata otkupljujemo njihovo zlato po trenutno važećem tečaju. Kao što mjenjačnice mijenjaju jednu valutu u drugu, tako mi mijenjamo valutu u zlato i obrnuto. Postoji kupovni i prodajni tečaj koji se razlikuju za 2-3% i klijent u svakom trenutku može provjeriti koliko kuna može dobiti za svoju količinu zlata – ne može jednostavnije” – pojašnjava Kokanović.

 Josip Kokanović, glavni analitičar u BanciZlata.com

Investicijsko zlato zasigurno će s vremenom i u Hrvatskoj postati jedno od najpopularnijih oblika štednje, kao što je to već slučaj u zapadnim razvijenijim zemljama poput Švicarske u kojoj je svaka treća osoba barem jednom uložila u žuti plemeniti metal.

Ukoliko i vi želite osigurati svoju financijsku budućnost isplativom štednjom u zlatu umjesto neisplative štednje u banci, posjetite BankaZlata.com i pogledajte najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom OVDJE.

 

*Prosječni godišnji prinos izračunat je na temelju kretanja burzovne cijene zlata u posljednjih 20 godina – dosadašnji prinos ne garantira jednak prinos u budućnosti. Ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet.

Povratak na Net.hr