Pečuh, grad kulture

‘Grad bez granica’, Pečuh, Europska prijestolnica kulture 2010. godine nalazi se na obronku planine Mečeka u blizini granice s Hrvatskom (od Osijeka 100, od Zagreba 220 km), i jedini je mađarski grad sa submediteranskom, blagom klimom. Pečuh je multikulturalni grad s velikom koncentracijom nacionalnih manjina, većinom Hrvata i Nijemaca, az uz to i najstarije sveučilišno središte u Mađarskoj s oko 30.000 studenata.

Osim najveće vrijednosti, bogate kulture i povijesti, Pečuh je omiljen zbog žive atmosfere. Na nedavno obnovljenim trgovima je uvijek puno ljudi: možemo sresti one koji idu na posao, one koji samo šetaju, tu su turisti iz cijelog svijeta, njih možemo prepoznati po foto aparatima, neki opet dolaze kod nas u shopping, a ostali samo uživaju u ljetnom suncu na terasama kafića i restorana.

Oko njih možemo vidjeti povijest dugu 2000 godina. U povijesnom dijelu grada mogu se pronaći najbogatija srednjeeuropska nalazišta iz rimskog doba, stoga je 2000-te godine Pečuh uvršten na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U Mađarskoj ne postoji još jedno naseljeno mjesto u kojem bi broj arhitekturnih spomenika iz turskog doba bio jednak broju takvih građevina u Pečuhu. Bazilika Svetog Petra s četiri tornja predstavlja emblematičnu građevinu grada. Bogato okićene fasade keramičkim pločicama i šaroliki krovovi specifična su obilježja grada, zahvaljujući međunarodno poznatoj porculanskoj manufakturi Zsolnay.

Pečuh je grad moderne umjetnosti, s puno muzeja i galerija, čak i s ulicom muzeja u centru grada, u kojemu možete provesti cijeli dan. Ako Vas ne privuku zvukovi nekog festivala, kojih ima skoro svaki dan od proljeća do kasne jeseni, glavna festivalska sezona počinje s kazališnim festivalom, a nastavlja se raznim tematskim festivalima, od rock glazbe do lutkarskog kazališta, od folklora do vina i vinske pjesme. Preko ljeta pod stare kestenove glavnog šetališta isele se lokalne vinarije i restorani, grad je prepun mirisa, glazbe i ljudi.

2010 godine učinjene su mnoge promjene u pogledu smještaja, kada je grad postao Kulturna prijestolnica Europe, građena su nova mjesta za smještaje, a mnogi su hoteli obnovljeni na visokoj razini. U Pečuhu, lepeza smještaja može udovoljiti najrazličitije zahtjeve od studentskih smještaja, hostela do hotela sa četiri zvijezdice.

Gastronomska ponuda Pečuha i njegove regije je bogata i raznovrsna, od tradicionalne čarde, do luksuznog restorana u čijoj ponudi možete naći sve. U županiji Baranja ima i dva vinogorja: Pečuh je u prvom redu poznat po svojim cvjetnim bijelim vinima, dok u Villanyu pored portugisca možete uživati u punim i jakim crnim vinima kao što su cabernet franc ili merlot.

Čarolija Pečuha: Žolnayeva kulturna četvrt

Od proljeća 2012. godine, u punom sjaju svoju funkciju obnaša Žolnayeva kulturna četvrt, na mjestu nekadašnje rezidencije obitelji Žolnay. Stare zgrade tvornice su se proljepšale, čak i na mračne industrijske objekte gledamo s uživanjem, kao i na dimjnake koji strše u nebo.
Prošlost Žolnaya postaje prohodna. Kolekcija Gyugyi Lászlóa je našla svoj put do kuće čak iz Amerike, zbrika koja sadrži preko 600 porculanskih predmeta, jedna je od najznačajnijih umjetničkih privlačnosti, a unutar same zbirke, period milenija i secesije dominira kao najznačajniji.
Najranije Žolnayeve predmete predstavlja Izložba „Ružičaste” boje, koja predstavlja različite periode obitelji Žolnay i povijesti tvornice, a na najbližem brdu nadomak četvrti u svom punom „žaru” nalazi se Žolnayev mauzolej, mjesto počivanja obitelji Žolnay, gdje 42 lava čuva tajnu eozina.
Žolnayeva kulturna četvrt, iako se temelji na tradiciji, je „klasna”, moderno – kompleksna tvorevina. Ovdje je izgrađen najbolji salon za izložbe, gdje najaktualniji eksponati moderne umjetnosti očekuju svoje posjetitelje. E78 zgrada, sama po sebi je objekat multifunkcionalne prirode, gdje koncerti, kazališne predstave, izložbe i manje komorne predstave dobijaju značajno mjesto, od proljeća do jeseni koncerti na otvorenom, festivali očekuju kako mladež, tako i osobe zrelijeg uzrasta.
Žolnoyeva kuturna četvrt je ujedno i životni prostor. Za ugodno provedeno vrijeme će se pobrinuti: ulica obrtničkih dućana, radionice za pravljenje rukavica i porculana, ugostiteljski objekti, koji kako u zatvorenom tako i na otvorenom pružaju mogućnost razonode, čak i na par sati. Za osobe kojima je potreban smještaj, također smo na usluzi, budući da naši luksuzno-komforni apartmani spremno očekuju svoje goste.

S velikim popustima, atraktivnim ponudama i facebook nagradnom igrom očekujemo Vas na web stranici hr.gotohungary.com!

Povratak na Net.hr