Bogat izbor vrhunske ribe

Ne morate živjeti uz more ili rijeku da biste jeli svježu ribu svaki dan

Ako je ikad tijekom godine pravi trenutak za promjenu prehrambenih navika, onda je to u doba korizme kad se mnogi okreću laganijoj i posnijoj prehrani imajući na umu pogodnosti za organizam koje takva prehrana donosi. Uz to, ususret sunčanijim i toplijim danima više se pazi i na fizički izgled i regulaciju tjelesne težine, u čemu uravnotežena prehrana ima veliku ulogu

Zvijezda mediteranske prehrane

Visokovrijedna, hranjiva namirnica koja je neizostavan dio hvaljene mediteranske prehrane ujedno je na hrvatskim jelovnicima nepravedno zapostavljena. Riječ je o ribi, a paradoks je tim veći kad se uzme u obzir bogatstvo ribe kojim raspolažemo, podjednako slatkovodne i morske, bijele i plave. Pritom se često prednost daje morskoj ribi ispred slatkovodne, iako za to nema razloga jer su obje vrste bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti krvožilnog sustava. Ribe su i vrijedan izvor vitamina skupine B te brojnih drugih hranjivih tvari i minerala važnih za pravilno funkcioniranje organizma, zbog čega bi ih na tanjur trebalo stavljati barem dvaput tjedno.

Svježe, kvalitetno i provjereno

Da bi riba bila ukusna, hranjiva i kvalitetna, mora biti svježa i provjerenog podrijetla te stoga ne čudi da je upravo Konzum mnogima prvo odredište kad traže raznovrstan izbor svježe ribe iz plavetnila našeg Jadranskog mora ili dubine rijeka i jezera. Najveći domaći maloprodajni lanac svojim kupcima omogućava kupnju svježe domaće morske i slatkovodne ribe u suradnji s vrijednim hrvatskim ribarima i uzgajivačima, a zahvaljujući vlastitoj pakirnici svježa je riba dostupna ne samo u prodavaonicama većih formata, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Svježu je ribu u prodavaonicama moguće kupiti gotovo svaki dan i to u rinfuzi ili zapakiranu na komad, očišćenu i filetiranu što uvelike pojednostavljuje proces pripreme obroka. Pritom od ulova do otpreme u prodavaonice protekne najviše 24 sata, a u cijelom se procesu strogo poštuju najviši standardi kvalitete te se osigurava sljedivost, odnosno praćenje u svakoj fazi lanca opskrbe. Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora te tako kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog podrijetla.

Bogat izbor vrhunske ribe

Konzum je prvu pakirnicu otvorio 2007. godine s malim kapacitetom pakiranja za svega tridesetak trgovina, dok danas dnevno kroz pakirnicu prođe do 2 tone pakirane ribe te čak 2 do 3 tone rinfuzne. Tijekom povećane konzumacije ribe za vrijeme blagdana u jednom tjednu iz pakirnice izađe 15 do 18 tona pakirane ribe.

Plavu ribu za Konzum osiguravaju vodeći hrvatski dobavljači i zadruge kao što su Ribarski obrt Milivoj Blaslov, ribarske zadruge Koralj, Liburnija i Omega 3, Tiha ribolov i Ugor. Uz njih je tu i Žuvela, ujedno i ekskluzivni Konzumov dobavljač školjki te smrznute jadranske lignje i kozice koje je u Konzumu moguće pronaći pod vlastitom robnom markom Adria Mare. Od vađenja srdele, inćuna, lokarde, šaruna i skuše iz mora do hladnjaka u prodavaonicama prođe svega nekoliko sati, a pritom je ipak najtraženija srdela poznata i kao kraljica riba, s preko 400 prodanih tona godišnje.

Bijela se riba, najviše orada, bracin i hama, u Konzumu svakodnevno nalazi zahvaljujući Cromarisu, kojem je Konzum najveći pojedinačni maloprodajni kupac s preko 300 tona godišnje. U suradnji s ribarskim obrtom Karabatić, ribarskim obrtom Karija, ribarskom zadrugom Liburnija i poduzećem Ergo, čiji se dnevni ulov gotovo u potpunosti otkupljuje, u Konzumove prodavaonice redovito stiže vrhunska bijela riba – oslić, patarača, trlja, ugor, grdobina, raža, morski pas i kokot, ali i škampi, kozice te drugi morski specijaliteti.

Za ponudu slatkovodne ribe u Konzumu zaduženi su domaći uzgajivači poput PP Orahovice iz ribnjaka Grudnjaka, Donjeg Miholjca i Lipovljana, Ribnjačarstva Končanice kraj Daruvara, Ribnjaka 1961 iz Čazme, Ribnjaka Kupa u Draganićima, Rittermana iz Solina i drugih. U suradnji s njima osigurana je redovita opskrba prodavaonica visokokvalitetnim pastrvama, šaranima, amurima, smuđevima, tolstolobicima, štukama i somovima.

Suradnja s domaćim dobavljačima strateška je odrednica Konzumovog poslovanja i način doprinosa razvoju hrvatske poljoprivrede i gospodarstva u cjelini, a podrška ribarima i uzgajivačima diljem Hrvatske važna je i u očuvanju stoljetne tradicije hrvatskog ribarstva.

Povratak na Net.hr