Kako sagraditi balkonsku ogradu?

Na mnogim našim novogradnjama često primjećujemo nezavršene balkonske ograde. Neki puta kuće su čak i useljene, fasade završene, ali balkonske konzole ostaju duže vrijeme nezaštićene. Ovakva praksa predstavlja i sigurnosni rizik, pogotovo za obitelji s malom djecom, koja ne bi smjela izaći na takve balkone.

S vrlo malo novca i u izuzetno kratkom vremenu, ovaj problem može se riješiti izgradnjom čvrste balkonske ograde od Ytong ploča neovisno od kojeg materijala je građena kuća. Jednostavno i s malo truda možete graditi bilo što čak i ako ste laik u gradnji.

Ytong majstor Dean, dugogodišnji stručnjak i savjetnik za gradnju u tvrtki Ytong nudi jednostavna rješenja i odgovore na sva pitanja o gradnji i renoviranju. Deana smo pitali kako jednostavno i brzo sagraditi balkonsku ogradu te na koje detalje moramo obratiti pozornost.

Deane, koliko često srećete nezavršene balkonske ograde?

Vrlo često i to uglavnom kod novogradnji obiteljskih kuća. Pored opasnosti od padanja s neograđenih balkona, bez završenih ograda investitor ne može ishoditi ni uporabnu dozvolu za zgradu, pa ju ne bi smio niti useliti. Međutim, iako se radi o neznatnim troškovima – praksa svjedoči o suprotnom.

Koje su prednosti balkonskih ograda?

Oblikovno su prihvatljive, a izvode se vrlo jednostavno. Zidane balkonske ograde s propisnom visinom, najsigurnija su fizička zaštita. Njihova krutost sprečava eventualne vibracije većih balkonskih konzola. Osim toga, pune ograde često štite ukućane od neželjenih pogleda odozdo, a kod pretvaranja balkona u zatvorene prostore, ove se ograde lako dograđuju s prozorskim stijenama.

Da li se mogu graditi samo na armirano betonskim pločama?

Mogu se zidati na svim vrstama krutih međukatnih konstrukcija. Na armirano betonskim pločama, na fert stropu, na raznim čeličnim konstrukcijama stropova i naravno na Ytong stropu. Svaka od tih konstrukcija mora biti proračunata da može podnijeti teret pune ograde.

Koji materijali za zidanje su najpovoljniji za pune ograde?

Tu je Ytong svakako bez premca, i to zbog svoje lakoće i jednostavnosti ugradbe. S obzirom da se uvijek zida na rubovima balkonskih ploča, bitna je lakoća materijala za zidanje. Prosječna težina porobetona je oko 500 kg, dok su neki drugi materijali dvostruko ili čak trostruko teži, koji zahtijevaju više armature u balkonskim pločama.

Može li se „laik“, netko tko nikada nije gradio upustiti u zidanje jednostavnije ograde?

Ytong pločama mogu se izraditi razni oblici ograda, a zbog jednostavnosti primjene, svaka osoba se u tu avanturu može upustiti osobno. Imam brojna iskustva gdje su se i žene upustile u gradnju, naime Ytong blokovi su izuzetno lagani, često napominjem da se slažu poput lego kockica i to zaista mislim. Ne zato što sam profesionalac i imam velikog iskustva, već stoga što takve komentare često čujem na terenu.

Znači ne trebamo zvati bravare, i naručivati metalne ograde?

Ne. Radi se o nastavku zidarskih radova na zgradi. Ograde gradimo od Ytong ploča kao i bilo koji tanji pregradni ili niži parapetni zid. Zidaju se Ytong tankoslojnim mortom koji se nanosi i na vertikalne spojeve ploča. Ograde treba ukrutiti propisanim rasporedom malih vertikalnih serklaža, koji se na vrhu ograde povezuju bočno usidrenim horizontalnim armirano betonskim serklažem.

Koje debljine Ytong ploča preporučujete za balkonske ograde?

Najmanja preporučljiva debljina su Ytong ploče od 10 cm, zatim 12,5 ,15 ili 20 cm. Ploče su s perom i utorom, a visine ograda najčešće od 100 do 120 cm, sa zaštićenim završetcima na vrhu zidova – oblogom s kamenim klupčicama. Ytong ograde mogu se gletati uz obvezno rabiciranje , ili žbukati s fasadnim žbukama kao i na ostatku fasada.

Što nam je sve od materijala potrebno za gradnju balkonske ograde?

Ako se odlučite graditi ogradu od Ytonga trebat će Vam:

– Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm

– Ytong tankoslojni mort

– Armaturno željezo

– Cementni mort

Deane, i za kraj, gdje se može kupiti sav potreban materijal?

Sav potreban Ytong materijal možete kupiti uglavnom u svim trgovinama građevinskog materijala diljem Hrvatske. Popis trgovina možete pogledati na našoj stranici www.renoviranje.hr.

Postupak gradnje balkonske ograde možete pogledati na:
http://www.renoviranje.hr/balkonske-ograde.php

Više informacija o svim vrstama renoviranja potražite na www.renoviranje.hr ili pozivom na broj 0800 7000 – samo zatražite majstora Deana.

Povratak na Net.hr