Kako kupiti jeftin i dobar pametni telefon

Saznajte na što trebate obratiti pažnju pri odabiru jeftinog smartphonea.

Prilikom kupovine novog mobitela nagledat ćemo se izloga, kataloga i reklama poznatih proizvođača koji vas uvjeravaju da biste novac upravo trebali potrošiti na neki njihov high-end model.

No bogata ponuda pametnih telefona je preširoka da biste se obavezno morali držati renomiranih brandova, već biste mogli razmisliti i o nekom manje poznatijem, posebice ako vam je cijena jedan od vodećih elemenata pri kupnji.

Kao što to upozoravaju i kolege iz Vidilaba u novom broju časopisa Vidi, da biste se uopće upustili u kupnju “no name” smartphoneova u cjenovnom rangu ispod 1500 kuna, morate biti svjesni i nekih ograničenja.

Kao prvo, tu su kamere koje obično dolaze sa senzorima od 2 do 3 megapiksela, te LCD ekrani među kojima je dosta teško pronaći onaj koji nudi malo veći kut gledanja, mada se u novim generacijama pametnih telefona situacija prilično poboljšala.

Što se procesora tiče, kineske inačice ARM procesora poput MediaTekovih, bez problema prate performanse Qualcommovih Snapdragona, pa se za to ne morate brinuti, no stoga valja pripaziti da mobitel nema manje od 512 MB RAM-a, pa tu količinu svakako uzmite kao minimum, dok s memorijom od 1 ili 2 GB RAM-a nećete imati nikakvih briga.

Isto tako je preporuka izabrati model s čim više memorije za pohranu podataka, mada će vas prodavači često uvjeravati kako to možete riješiti SD karticama. Morate znati da jedan dio aplikacija uvijek ostaje u internoj memoriji, stoga pohranu na karticama shvatite prvenstveno kao mjesto za spremanje slika, glazbe i filmova.

I na kraju, kako se ne biste previše mučili oko odabira i eventualno pogriješili pri izboru, predlažemo vam da kupite novi broj časopisa Vidi 207 u kojem smo usporedili 8 najboljih pametnih telefona jeftinijih od 1.500 kuna koje možete pronaći na hrvatskom tržištu.

Povratak na Net.hr