banner

Ljepši osmijeh

Što učiniti u slučaju boli nakon stomatološkog zahvata?

Bolovi u zubu su najčešći razlog odlaska pacijenata u stomatološku ordinaciju. Zadaća stomatologa je postaviti pravilnu dijagnozu i otkriti koji je točan uzrok boli.

Većina stomatoloških zahvata predstavlja opterećenje za oralna tkiva pa je bol normalna reakcija organizma. Pacijentu je ponekad teško razlučiti koliko je normalno i očekivano da zub boli nakon zahvata.

Kada se govori o bolovima nakon stomatološkog zahvata zasigurno prvo pomislite na bol nakon vađenja zuba. Da bi se smanjili bolovi nakon zahvata potrebno je uzeti analgetik (ne preparat koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu poput Andola ili Aspirina). Važno je saslušati upute koje vam stomatolog da nakon vađenja zuba. Rana od vađenja zuba se ne smije ispirati prvih nekoliko dana nakon vađenja i potrebno ju je hladiti hladnim oblozima s vanjske strane lica. Ako odmah nakon zahvata isperete ranu moglo bi doći do ispadanja krvnog ugruška iz rane što dovodi do toga da rana ne može zacijeliti.

Nakon liječenja korijenskih kanala zub može boljeti na zagriz i na dodir. Ti bolovi će spontano nestati nakon nekoliko dana i nisu razlog za brigu. Ako se javi oteklina potrebno je javiti se stomatologu u što kraćem roku.

Za liječenje zuba se mogu upotrebljavati i lijekovi koji služe za devitalizaciju živca. Ako se stomatolog odlučio za takvu vrstu terapije te je u zub postavio preparat koji će kroz nekoliko dana umrtviti živac unutar zuba, važno je da slijedite upute koje vam je stomatolog dao. Najvažnije je da ne žvačete dva sata na zub u kojem se nalazi privremeni ispun. U suprotnom moglo bi se dogoditi da lijek iscuri na gingivu te nanese značajnu štetu na gingivi, kosti i okolnoj sluznici.

Prilikom izrade zubnih krunica i zubnih mostova potrebno je brušenjem preoblikovati postojeći zub. Tim zahvatom otklanja se caklina, a nakon toga zubi su osjetljivi na hladno unatoč izradi privremene krunice. Bol će se povući nakon cementiranja trajnih zubnih krunica. Dok se ne završi izrada protetskog rada potrebno je izbjegavati hladne napitke i općenito iritirajuće čimbenike za brušeni zub. Važno je pratiti intenzitet i karakter boli te o tome obavijestiti stomatologa koji će najbolje procijeniti je li potrebno liječenje zuba.

Svakako je preporučljivo da nakon zahvata posavjetujete sa svojim stomatologom koji će vam objasniti na što trebate obratiti pažnju.

Ako imate bilo kakvo pitanje, zanima vas stručno mišljenje, javite se u Polikliniku ARENA pozivom na  01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb
Tel: 01/6542-655
Web: http://www.arenapoliklinika.hr
E-mail: info@arenapoliklinika.hr
Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/

Povratak na Net.hr