Promo

Slatke strasti iz Enciana! Unesite raznolikost u svoju prehranu

Smeđi šećer dobiva se od  soka šećerne trske. Za razliku od bijelog je nerafiniran   uslijed čega na njegovim kristalima ostaje i melasa, koja mu daje specifičnu boju, okus i miris karamela (svjetliji ima oko 3,5%, a tamniji oko 6,5% melase).
Zbog svojeg je okusa po karamelama pogodan za zaslađivanje različitih napitaka, kave, čajeva, kakaa, koktela i mliječnih napitaka ,te jela, kukuruznih pahuljica, jela od sira i slično, ali naravno i kao zamjena za bijeli šećer u pripremi različitih deserta, kolača i drugih jela.
Svijetli Muscovado sadrži manji postotak melase od Tamnog  te  je zbog blagog okusa idealan  za pripremu svih vrsta jela. Melasa šećer sadrži visok postotak melase (oko 10%)  što mu daje specifičnu aromu te se uglavnom koristi u pripremi slastica i raznih umaka.
Svijetli Muscovado je svijetle, bež boje i sitnih kristala dok je  Melasa šećer izrazito ljepljive i vlažne teksture, sitnih tamno smeđih kristala.

This slideshow requires JavaScript.

Šećeri dolaze s Mauricijusa koji je sinonim za porijeklo visokokvalitetnih smeđih šećera šećerne trske.  Svježe rezana šećerna trska se lomi i preša kako bi se dobio sok koji se prvo taloženjem I filtracijom pročišćava. Sok se isparavanjem pretvara u gusti sirup koji prolazi 3 faze kristalizacije ovisno o vrsti šećera koja se želi dobiti. Svaka viša faza znači veći udio melase u samim kristalima i oko njih, a time i bogatiju aromu.
Smeđi šećer se smatra hranjivijim i kvalitetnijim od bijelog, zahvaljujući tome što nije potpuno rafiniran, pa sadrži i veliku količinu hranjivih tvari, minerala i elemenata u tragovima, kalija, kalcija, natrija, magnezija i fosfora.
Specifičan okus i tekstura pružaju kupcu mogućnost izbora te unose raznolikost u prehranu.

Povratak na Net.hr