PROMO

Poklanjamo jednu kotizaciju za filmsku radionicu – Sve o filmu od A do Ž

U Parizu je 22. ožujka 1895. godine prikazan prvi film braće Lumière, Izlazak radnika iz tvornice. Prvi film bio je nijemi. Zanimljivo je spomenuti kako je na prvoj projekciji bio i sam Georges Méliès koji se inače smatra “ocem animacije” odnosno ocem filmskog pravca koji nazivamo fikcijom-snovima.

Ton na film, dijalog ili glazbu donosi prvi zvučni film koji je službeno prikazan 1927. godine u Americi, Pjevač jazza ili Jazz pjevač. U glavnoj ulozi bio je glumac Al Jolson. Film je samo u dijelovima bio zvučni, ostatak je bio kao i prijašnji filmovi, bez tona.

Jedan od najranijih narativnih filmova je Le Voyage dans la Lun Georgesa Mélièsea, (Put na mjesec) iz 1902.godine. Sinkronizaciju filma, tj. istovremeno odvijanje slike i zvuka, omogućila je fotostanica.

Sljedeće značajno ime, za film je Thomas Alva Edison koji je 1888. godine prijavio uređaj kinematoskop. Uređaj je  poznati, kao prvi projektor u povijesti filma. Edison je za kinematografiju poznat i po činjenici da je koristio film širine 35 mm koji je i danas profesionalni i najrašireniji filmski format.

Novi pokreti, poput Francuskog novog vala, Indijskog Paralelnog filma, Japanskog novog vala, te Novog Hollywooda, ali i pojava neovisnih redatelja koji su školovani u filmskim školama, doveli su do značajnih promjena filmskog medija u drugoj polovici 20. stoljeća. Od značajnijih novih utjecaja na film treba spomenuti uporabu digitalnih tehnologija od polovice 1990-ih.

Filmska radionica za djecu i mlade 

Sve ove činjenice i još puno toga vezanog i uz noviju povijest i razvoj filmske industrije mladi polaznici će doznati na jedinstvenoj filmskoj radionici čije održavanje uskoro započinje u prostorima Zagreb filma na zagrebačkom Kaptolu. Mladi polaznici koji žele zakoračiti u svijet filma učit će ne samo o povijesti filma, nego će i kroz sve potrebne korake snimiti vlastiti film na temu tolerancije. Polaznici će imati prilike upoznati stručnjake iz područja filma koji će biti predavači na radionici, a uz koji će obraditi teme iz domene filmskog snimatelja, scenografa, kostimografa, scenarista, šminkera, ton majstora, majstora svjetla… Među predavačima su i dobitnici prestižne hrvatske filmske nagrade Zlatna Arena koji će mladim kreativcima prenijeti svoja znanja, a možda im i otvoriti vrata filmske industrije.

O povijesti filma u školici Sve o filmu od A do Ž, predavat će povjesničar filma Daniel Rafaelić.

U suradnji s Laboratorijem kulture Felix poklanjamo vam jednu kotizaciju za radionicu „Sve o filmu od A do Ž“ koja započinje u listopadu, a namijenjena je mladima od 12 do 18 godina.

Vidimo se u Laboratoriju kulture – Felix, na Novoj Vesi u Zagreb filmu.

Više informacija na : www.laboratorijkulturefelix.hr i na https://www.facebook.com/laboratorijkulture/?fref=ts

Povratak na Net.hr