Besplatne radionice za Dane održivosti u Probnoj kući IKEA

Naučite kako dom učiniti održivijim i uštedjeti, kako kompostirati biootpad i od ostataka hrane napraviti ukusan obrok

Od 28. studenog do 5. prosinca u Probnoj kuća IKEA, smještenoj u samom centru Zagreba, održat će se niz aktivnosti na kojima će odrasli i djeca moći naučiti kako živjeti na održiviji način te pritom uštedjeti i doprinijeti zaštiti okoliša. Savjete o tome s građanima će podijeliti stručnjaci iz tvrtke IKEA, ali i vanjski stručnjaci različitih profila koji imaju zajednički cilj: živjeti zdravo i štedljivije i pritom voditi brigu o okolišu.

Svi koji se žele pridružiti Danima održivosti u Probnoj kući IKEA u centru Zagreba, mogu se na web adresi vizijadoma.hr/probna_kuca/ prijaviti za neku od aktivnosti tijekom Dana održivosti. Na rasporedu su praktične i edukativne radionice za odrasle te zabavne aktivnosti za djecu kojima im IKEA želi približiti temu održivosti na njima prilagođen način.

U Probnoj kući IKEA, na adresi Ilica 42, već je održana radionica o uzgoju bilja na kojoj su građani mogli saznati kako uzgojiti klice i začinsko bilje kod kuće kako bi im u svakom trenutku bilo nadohvat ruke. Dani održivosti nastavit će se 28. studenog, radionicom Probaj svoj dom učiniti održivijim i uštedjeti na kojoj će stručnjaci iz područja održivosti pokazati rješenja za dom koja doprinose uštedama kod kuće i očuvanju okoliša. Konkretna rješenja za štednju vode i energije kod kuće demonstrirat će voditelj održivog razvoja tvrtke IKEA, Hrvoje Dragušica. Pridružit će mu se i Sendy Osmičević iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) koja će pokazati kako biootpad možemo iskoristiti za proizvodnju komposta čime svatko od nas može doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na deponiju, a kompost se ujedno smatra najboljim gnojivom za biljke.

U Hrvatskoj se svake godine baci 400.000 tona hrane, a svaki peti kruh koji se ispeče završi u kontejneru. Kako bismo doprinijeli smanjenju bacanja hrane, stručnjak iz odjela IKEA Food će 29. studenog na radionici Probaj od ostataka hrane učiniti novi obrok podijeliti trikove i recepte kako što bolje iskoristiti ostatke hrane te jučerašnje ostatke pretvoriti u današnje poslastice. Uz malo spretnosti i mašte, poluprazan hladnjak itekako može postati izvor inspiracije za ukusna jela koja će zadiviti nenadane goste.

Tijekom Dana održivosti u Probnoj kući IKEA stručnjaci iz udruge ZMAG održat će i radionicu o fermentiranju koje se smatra najisplativijim ulaganjem u zdravlje, u sklopu radionice Probaj napraviti svoj tibicos sok i pivo od đumbira (30. studenog), dok će na radionici Probaj izraditi prirodnu kozmetiku u vlastitoj kuhinji (01. prosinca) građani moći naučiti kako izraditi finu pastu za zube, multifunkcionalni melem i čarobne mirisne štapiće za stan.

O temi održivosti moći će učiti i najmlađi. Na radionici za djecu Probaj razumjeti druge koja se održava 01. prosinca, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet educirat će najmlađe o tome na koji način psi vodiči i terapijski psi olakšavaju živote ljudima u potrebi, kako bi ih time potaknula da budu pažljiviji i tolerantniji prema drugima. O važnosti očuvanja okoliša djeca će moći učiti 03. prosinca na predstavi Tvornice lutaka HaHa2O, koja govori o prijateljstvu posljednje kapi vode i djevojčice Paole, koja živi pored presušenog jezera. I sami mališani moći će postati eko superheroji 03. prosinca na zabavnoj radionici Probaj biti super heroj u očuvanju prirode i uz pomoć facepaintinga prometnuti se u neke od svojih omiljenih likova, poput Else, njezine sestre Ane ili Kristofa iz kraljevstva Arendela.

Mališani će u sklopu Dana održivosti 05. prosinca moći naučiti i kako izraditi čizmice od ostataka tekstila, uz pomoć vještih i iskusnih radnica iz Udruge Kamensko i animatora iz Tvornice lutaka, kako bi spremni dočekali blagdan Svetog Nikole.

Raznoliki program za djecu i odrasle u Probnoj kući IKEA nije rezerviran samo za Dane održivosti, već se nastavlja tijekom cijeloga prosinca. Pratite web stranicu Probne kuće IKEA i iskoristite jedinstvenu priliku. Probna kuća IKEA, tu je još samo kratko…

 

Pogledajte video – IKEA  radionica uzgoj biljaka:

 

Povratak na Net.hr