Matcha je zeleni čaj u prahu prirodno bogat antioksidansima i vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom
Zbog iznimnih antioksidativnih svojstava, ovaj blagi stimulans koji podiže razinu održive energije bez naglih oscilacija, idealan je proljetni eliksir. Osim energetskog boosta, možete je koristiti i za svoj proljetni detox. Treba imati na umu da je samo čista japanska matcha ceremonijalne kvalitete pa je uključite u svoje zelene proljetne rituale i provjerite kvalitetu.
1.Porijeklo i način proizvodnje
Matchau prahu stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, pa se najbolja matcha uzgaja i proizvodi upravo u Japanu. Listići zelenog čaja za premiummatcha prah se beru nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim se postupkom stimulira produkcija klorofila i povećava razina aminokiselina i to prvenstveno vrijednog L-teanina.
2.Tekstura
Listići se beru ručno, nakon čega se pare i suše te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Prah ceremonijalnogmatcha čaja je samljeven u vrlo sitan, svilenkast prah. Kada pravu japansku matchuzahvatite prstima možete osjetititu finuteksturu koja podsjeća na fini puder u prahu, poput baby pudera.
3.Boja
Boja pravog matcha praha iz Japana je izrazito pigmentirana i zasićena zelena. Nikako svijetlo zelena ili žućkasta. Prekrasna zelena boja posljedica je spomenutog sazrijevanja listića zelenog čaja u hladu
4.Okus i miris
Okus vrhunske, ceremonijalnematche je blago slatkast, svjež, nježno gorkast s određenim blagim zemljanim nijansama. Ima izrazito „travnat“ miris koji potječe od aminokiseline L-teanin koja daje matchi specifičan okus i miris po čistoj zelenoj svježini.
Matcha za svaki dan
Svoju homemadematcha ceremoniju lako možete napraviti i sami. Osigurajte si pravu japansku matchu. U široku šalicu stavite žlicu matcha praha (može se i prosijati kroz malo sito za bolji efekt). Dodajte 2-3 žlice tople vode i razmutite prah dok se zapjeni. Dodajte toplu vodu do vrha šalice, promiješajte i uživajte u dašku Japana.
O matchi i kako ju možete pripremati saznajte više na MATCHAjankama u bio&bio trgovinama. Provjerite datume na bio&bio.hr
Proljetna zen infuzija
- 2 dcl kokosove vode
- 1 žličica praha japanske matche
- 1 žličica meda
- 1/2 žličice soka ili praha đumbira
- sok 1/2 limuna
Umjesto meda možete dodati sirup od datulja ili tamni sirup od kokosovog cvijeta, a umjesto limuna, limetu. Sve sastojke promiješajte, zašejkajte i uživajte.
https://www.biobio.hr/biografika/matcha-2712/