Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Kako prepoznati pravu matchu

Matcha je zeleni čaj u prahu prirodno bogat antioksidansima i vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom

Zbog iznimnih antioksidativnih svojstava, ovaj blagi stimulans koji podiže razinu održive energije bez naglih oscilacija, idealan je proljetni eliksir. Osim energetskog boosta, možete je koristiti i za svoj proljetni detox. Treba imati na umu da je samo čista japanska matcha ceremonijalne kvalitete pa je uključite u svoje zelene proljetne rituale i provjerite kvalitetu.

1.Porijeklo i način proizvodnje

Matchau prahu stoljećima se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, pa se najbolja matcha uzgaja i proizvodi upravo u Japanu. Listići zelenog čaja za premiummatcha prah se beru nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim se postupkom stimulira produkcija klorofila i povećava razina aminokiselina i to prvenstveno vrijednog L-teanina.

2.Tekstura

Listići se beru ručno, nakon čega se pare i suše te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Prah ceremonijalnogmatcha čaja je samljeven u vrlo sitan, svilenkast prah. Kada pravu japansku matchuzahvatite prstima možete osjetititu finuteksturu koja podsjeća na fini puder u prahu, poput baby pudera.

3.Boja

Boja pravog matcha praha iz Japana je izrazito pigmentirana i zasićena zelena. Nikako svijetlo zelena ili žućkasta. Prekrasna zelena boja posljedica je spomenutog sazrijevanja listića zelenog čaja u hladu

4.Okus i miris

Okus vrhunske, ceremonijalnematche je blago slatkast, svjež, nježno gorkast s određenim blagim zemljanim nijansama. Ima izrazito „travnat“ miris koji potječe od aminokiseline L-teanin koja daje matchi specifičan okus i miris po čistoj zelenoj svježini.

Matcha za svaki dan

Svoju homemadematcha ceremoniju lako možete napraviti i sami. Osigurajte si pravu japansku matchu. U široku šalicu stavite žlicu matcha praha (može se i prosijati kroz malo sito za bolji efekt). Dodajte 2-3 žlice tople vode i razmutite prah dok se zapjeni. Dodajte toplu vodu do vrha šalice, promiješajte i uživajte u dašku Japana.

O matchi i kako ju možete pripremati saznajte više na MATCHAjankama u bio&bio trgovinama. Provjerite datume na bio&bio.hr

Proljetna zen infuzija 

  • 2 dcl kokosove vode
  • 1 žličica praha japanske matche
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice soka ili praha đumbira
  • sok 1/2 limuna

Umjesto meda možete dodati sirup od datulja ili tamni sirup od kokosovog cvijeta, a umjesto limuna, limetu. Sve sastojke promiješajte, zašejkajte i uživajte.

https://www.biobio.hr/biografika/matcha-2712/

 

Povratak na Net.hr