Mikrokrediti

Online mikrokrediti, u Europi odlično prihvaćeni ­– koliko su im skloni Hrvati?

Koliko su se Hrvati približili građanima uspješnih europskih država kad je u pitanju brz dolazak do novca putem interneta pomoću mikrokredita? Što nas to razlikuje od Austrijanaca, Nijemaca, Francuza i Britanaca kad je u pitanju povjerenje prema takvom načinu dolaska do novca?

Brz ritam života i digitalizacija društva snažno oblikuju naš način života kao i percepciju svijeta oko nas: od komunikacije, preko poslovanja, a time i upravljanja novcem. Iako su SAD, Kanada i Europa po ovom pitanju već na „doktoratu“, građani Hrvatske mogu se pohvaliti svojom „diplomom“ kad je u pitanju online trgovina. Također, situacija posljednjih mjeseci posebno nam pokazuje kako nam nije mrsko ni plaćanje karticama. No, kakva je situacija s online pozajmicama novca? Kako prepoznati ozbiljne ponude?

Digitalizacija – snažan kreator društva

Do prije 20-ak godina nismo na dlanu imali „uređaj“ koja nam omogućuje da u nekoliko klikova odradimo online kupovinu, a kamoli da „naručimo“ novac koji bi se trebao teleportirati na naš tekući račun za, kako kažu oglasi, „15 minuta“! Pristupačnošću pametnih telefona ta se percepcija sve više mijenja. Sad je vrlo realno očekivati da se mikrokredit, malena pozajmica novca od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, može ostvariti isključivo putem interneta i mobitela (na nama je izbor hoćemo li koristiti mrežnu stranicu ponuđača ili mobilnu aplikaciju).

Tehnologija nam je pri ruci… što nas sprječava? Zašto su Britanci, Francuzi i Nijemci toliko prigrlili taj oblik brzog dolaska do novca, a mi još oklijevamo? Je li razlika u ponudi i uvjetima ili u percepciji i našem poznavanju ponude?

Ponuda online mikrokredita u Hrvatskoj postoji sedam godina

Prva razlika koja postoji između Hrvatske i ostalih zemalja EU je vremenska – u Europi, kao i u SAD-u, već nekoliko desetljeća postoji kvalitetna ponuda nebankarskih institucija koje građanima omogućuju da za svoje životne potrebe brzo dođu do novca putem interneta.

U Hrvatskoj tu mogućnost imamo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dakle, posljednjih sedam godina, no svake godine uočljiv je porast zanimanja naših građana za brzim online pozajmicama.

Pogotovo se to počelo osjećati pojačanom uporabom pametnih telefona, tableta i većom digitalizacijom društva, ali i s rastom zadovoljnih korisnika koji svojim preporukama i svojim pozitivnim iskustvima stvaraju novu i realniju sliku o čemu se tu zapravo radi.

Iskustva poznanika i prijatelja jako su važna za nas jer smo mi kao država mladi i prošli smo puno toga, a kao građani imamo razna iskustva s novcem i pozajmicama. Iako treba shvatiti da onaj tko se jednom opeče, puše i na hladno, ima puno pokazatelja koji nas mogu umiriti i pokazati da su ponude nebankarskih institucija realno dobre i za nas korisne.

Jasnoća prikaza svih troškova

Upravo je stoga sve vrlo jasno već samim posjetom mrežnoj stranici nebankarske institucije koja je spremna dati povjerenje građanima i pomoći im posuđivanjem novca na ovakav način, tj. putem mikrokredita.

Kvalitetna ponuda uvijek ima filter za izračun u koji se upiše iznos, vrijeme pozajmice i broj rata koji želimo. On nam odmah izračunava troškove s obzirom na naš zahtjev. Točno znamo koliko novca posuđujemo, na koje razdoblje te koliko vraćamo. Upravo takav primjer je tvrtka CashFloat iz Velike Britanije pa jedan takav filter možete provjeriti na:  https://www.cashfloat.co.uk/rates-and-terms/.

Mikrokrediti su pomoć ljudima koji inače imaju redovite mjesečne prihode, ali iznimno trebaju brz dolazak do novca. Primanja mogu biti: plaća, mirovina, stipendija, redoviti honorari i slično.

 

Ono što ponekad može biti kontraučinkovito je utjecaj samog marketinga koji putem oglasa ističe da je „novac na vašem računu za 15 minuta“ pa neke osobe pomisle kako je to „previše dobro da bi bilo istinito“.

No, oglase pišu marketinški stručnjaci u želji da prodaju baš svoju ponudu, a zahvaljujući internetu, stvarno vrlo brzo možemo uvidjeti sve što je potrebno da bismo uistinu mogli ostvariti online mikrokredit.

Povratak na Net.hr