sava osiguranje

U životu moramo biti ustrajni i hrabri!

Odsad smo drugo najjače društvo u regiji, a to ćemo morati dokazati i u praksi.

Povezuju nas zajednički početak i jasan zajednički cilj. S predsjednikom Uprave Sava Osiguranja, Davidom Kastelicem, razgovarali smo o osobnim izazovima, budućnosti i mogućnosti koje donosi udruživanje.

Odsad nosimo zajedničko ime. Udružili smo četiri osiguravajuća društva, četiri organizacijske kulture… Što smo dobili udruživanjem zaposlenika?
Ovaj projekt predstavlja velik izazov i veliku odgovornost. Svako od osiguravajućih društava poslovalo je vrlo dobro samo za sebe, pa čak i hrvatska, usprkos činjenici da su bila manja. Odsad smo drugo najjače društvo u regiji, a to ćemo morati dokazati i u praksi. Iznimno će važno biti iskoristiti potencijal dvaju različitih tržišta, znanja, iskustava, različitih navika i kultura zaposlenika iz svih četiriju osiguravajućih društava. Što prije tu mješavinu uspijemo pretvoriti u ustrajnost i volju, to ćemo prije ispuniti očekivanja svih uključenih strana.

Poznati ste kao posrednik. Kako ćete poticati pojedince da u društvu s više od 1400 zaposlenika zadrže vlastitu osobnost i u najvećoj mogućoj mjeri ostvare svoj potencijal?
Moja jedina misao vodilja bit će jednakost i ravnopravnost svih zaposlenih, bez obzira na prošlost. Od 2.11. započinjemo pisati novu knjigu i potpisujemo njezinu prvu stranicu. Svi ulazimo u tu novu priču pomalo prestrašeni i nesigurni. Bit će nam potrebna brza motivacija. Važno je da uklonimo njihove strahove i da razbijemo mit da je „najbolje malo pričekati pa vidjeti kako će ići”. Uspjet ćemo. Odsad nadalje moramo na tržištu djelovati složno i ambiciozno. Neće biti prilike za popravni ispit. Što bolji i uspješniji budemo, to ćemo sigurniji biti. Samo će nam izvrsni rezultati omogućiti zadržavanje radnih mjesta i otvaranje novih. Nema druge mogućnosti i zato nema mjesta prosječnosti.

Često se kao nova važna prekretnica spominje 2020. godina. NASA najavljuje da će na Marsu proizvoditi kisik iz CO2 i da će prvi turisti kročiti na Mjesec. Kako vidite naše osiguranje u 2020.?
Više se bavim bližom budućnosti, godinama 2017. i 2018. Te će dvije godine biti najvažnije za budućnost novog osiguranja jer moramo pronaći odgovarajuće niše i ući na područja na kojima dosad nismo bili prisutni. Nužno je budno pratiti najavljene tehnološke napretke i primjene životnih navika te se pravovremeno prilagođavati promjenama koje donosi, prije svega, ekološki i tehnološki razvoj. Za nekoliko će godina poslovne okoline i prilike biti potpuno drukčije. Ne smijemo kaskati za njima. Upravo suprotno – moramo biti prvi, najnaprednjii i najprodorniji.

Bacimo pogled u dalju i digitaliziranu budućnost. Što mislite, u kojim segmentima osiguranja računalo nikad neće moći zamijeniti čovjeka?
Tehnološki razvoj već prelazi sve granice stvarnosti i mašte. Čovjek ne može dovoljno brzo slijediti sve te promjene i možda je upravo činjenica da stupanj razvoja čovjeka jasno zaostaje za procvatom tehnologije jedino jamstvo da do velikih promjena ipak neće doći preko noći. Pogotovo u našoj djelatnosti, u kojoj osobni kontakt još uvijek ima neprocjenjiv značaj.

Protekli su mjeseci bili puni obrata, suočavanja s izazovima. Kako ste prolazili to razdoblje, kako na njega gledate danas i kakva ste iskustva za život stekli?
Vodio sam se svojim ciljem, svojom vizijom i uvjerenjima, bez obzira na prepreke koje su mi se našle na putu. Uvijek tako radim. Već sam se jednom uvjerio da u životu moramo biti ustrajni i hrabri. Kad moji najbliži suradnici i ja nismo znali kako odgovoriti na određene izazove, jednostavno smo se upitali što je najbolje za naše zaposlenike i poduzeće koje vodimo. U potpunosti smo se vodili odgovorom na to pitanje te je to bio i uvijek će biti jedini pravi put kad je riječ o vođenju društva.

Motivacija zna biti zarazna. Kojom motivacijskom mišlju biste trenutačno željeli zaraziti svoje zaposlenike?
Teško je to skupiti u jednu misao. Jednostavno želim da se svaki pojedinac prema Sava Osiguranju odnosi kako bi se odnosio prema vlastitom domu. Da svaki od njih pridonese ostvarenju zajedničkih ciljeva kao ostvarenju vlastitih. Da sav strah i nesigurnost zamijeni pozitivna energija i da svaki pojedinac bude ponosan što je dio cjeline. Ako se budemo tako ponašali, uvijek ćemo pobjeđivati. I zato nećemo biti NIKADA SAMI. Zajedno ćemo biti dio velike i uspješne priče.

Povratak na Net.hr