Pismo čitateljice: što sam prošla kako bih naučila engleski

Image
20.7.2016.
9:44
VOYO logo

Kad sam prvi put krenula učiti engleski, bilo je užasno. Jedino pitanje koje me mučilo bilo je: koliko mjeseci ili godina moram patiti pa shvatiti da ću engleski naučiti ...nikada!?

Kao i mnogi drugi, i ja sam, u dobi od 40 godina, shvatila da bez znanja engleskog jezika neću napredovati. Odlučila sam da neću odustati i pridružila se brojnim natjecateljima u utrci pod nazivom „Tko će prvi potrošiti sav svoj novac i vrijeme i još uvijek neće naučiti engleski”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tečajevi, CD-ovi, instrukcije. Svašta sam isprobala, plaćala kojekakve naknade, redovno pohađala predavanja i tako dalje. Iskreno? Velika glupost. Čak i tečajevi, ALI BAŠ SVAKI, bili su isti kao da idem u školu. Učite neke umjetne dijaloge, recitirate, dobivate dobre ocjene (jer nitko ne želi naljutiti klijenta). Ali kad dođe do pravog razgovora – ne možete izustiti ni jednu riječ :(. U stvarnosti se ne komunicira na način kao što vas to uče na tečajevima.

Ni ja nisam uspjela i napokon sam shvatila da nisam ja za to kriva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije svega počela sam ispitivati prijatelje. Složit ćete se da je jako čudno s 40 godina priznati poznanicima – „Tako i tako, nitko me ne treba jer ne govorim engleski. Možeš li mi što predložiti?” I da – ispostavilo se da je jedna moja rođakinja prošla slične neuspjehe, sve dok nije pronašla drukčiju metodu učenja. To me malo utješilo – možda nisam jedini idiot koji ne kuži. Možda postoje metode učenja koje ne funkcioniraju, bez obzira što činili. I niste vi krivi.

Pitanje – postoje li metode s pomoću kojih ćete jednostavno naučiti engleski?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođakinja mi je ispričala o jednoj novoj metodi, sasvim drukčijoj od drugih. Omogućuje vam da brzo naučite govoriti obične stvari bez osjećaja stresa ili nelagode, a osim toga, svi će vas razumjeti. Posebna metoda koja se naveliko primjenjuje u Švicarskoj (tamošnje stanovništvo govori četiri strana jezika pa se isplati na to obratiti pažnju).

Nakon preporuke rođakinje pronašla sam program i prijavila se. A naknade nisu vrijedne spomena – uistinu, cijeli program stoji manje od jednog sata instrukcija. Odmah sam prošla kroz prvi sat i da – u ničemu nije pretjerivala. Ovo je uistinu drukčije od svega ostaloga. Radi se o nečemu izvanrednom, ako to tako možemo nazvati. Mislim da samo Švicarci mogu tako nešto izmisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad neću zaboraviti...

Nakon prvog sata mogla sam bez problema reći što sam htjela, što mi prije nije uspijevalo. Ne kažem da je bilo savršeno, ali na prvom satu naučila sam više nego u 3 mjeseca tečajeva. Neću zaboraviti kad sam prebacivala TV kanale i zastala na BBC-u, gdje sam razumjela sve što je bilo izgovoreno na engleskom. Tada sam shvatila da nisam niti primijetila da je engleski postao dio mene. Bilo je lako zanijeti se programom, završila sam ga u 2 tjedna. Nakon toga počela sam gledati filmove na engleskom bez prijevoda kako ne bih zaboravila što sam naučila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je promijenilo sve!

Nisam uzalud gubila vrijeme, ispisala sam potvrdu o završenom programu engleskog jezika i poslala životopise na sve natječaje u mojem području. Malo sam bila zabrinuta što će se dogoditi u slučaju testiranja – hoće li sve što sam naučila tijekom programa biti dovoljno. Bila sam na tri razgovora za posao – mislim da je to puno. U sklopu jednog razgovora bilo je i testiranje – i da ne pretjerujem – govorila sam engleski bolje nego ispitivač. Nakon nekoliko rečenica na engleskom zaključili su da to neće biti problem i nastavili smo razgovarati o drugim povezanim temama. Dobila sam taj posao. Uz plaću veću za 300 eura u usporedbi sa starom. To mi je omogućilo da ostvarim svoj san o odmoru u inozemstvu: putujem dvaput svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitate li me za mišljenje – ne znam, jako sam sretna da sam se sabrala i napravila prvi korak. Osim toga, ovaj program postao je popularan u Hrvatskoj (radi se o nečemu što nije poznato otprije), a nudi i jamstvo – ne savladate li razinu engleskog koju želite, u bilo kojem trenutku možete dobiti natrag svoju naknadu za sudjelovanje.

Jedino što morate znati o engleskom jeziku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo podučavanje postoji ili ne postoji. Rezultate ćete vidjeti odmah ili ih ne biste uopće trebali očekivati. Ovdje možete naučiti govoriti engleski.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo