VINARIJA KUTJEVO

Kako se proizvode svjetski priznata predikatna vina znaju u vinariji Kutjevo

Određene svjetski priznate vinogradarske mikro-lokacije bilježe iznimno povoljne makro i mikro klimatske uvjete za proizvodnju predikatnih vina, ali rijetke su mikro-lokacije na kojima se mogu proizvesti viokokvalitetna ledena vina. Spomenuta vina predstavljaju prave senzacije, a zbog malih prinosa, zahtjevne proizvodnje, iznimnih organoleptičkih karakteristika te rijetkosti osvajaju brojne medalje na svjetskim ocjenjivanjima. U vinariji Kutjevo, kao jednom od najnagrađivanijih i najvećih proizvođača predikatnih i ledenih vina, napominju kako upravo ledenu berbu smatraju vrhuncem vinogradarske proizvodnje. Rezultat je to posebnosti kutjevačkog terroira, povoljnih klimatoloških čimbenika, podneblja, same strukture tla te utjecaja mikroklime na pojedinim vinogradarskim položajima koji se očituju i u kvaliteti finalnog proizvoda.

NAGRAĐIVANA PREDIKATNIH VINA

Na jednom od ponajboljih vinogradarskih položaja kutjevačkog vinogorja Hrnjevcu, vrijedni berači brali su traminac namijenjen proizvodnji prestižnog ledenog vina. Samu berbu nadgledao je glavni enolog dipl.ing.agronomije Ivan Marinclin. “Zakon o vinu uvjetuje samu berbu te definira proces proizvodnje. Ne očekujemo znatnu količinu, no za kategoriju količina je potpuno irelevantna, bit je njezina kvalitete. Berba nije nimalo jednostavna zbog uvjeta u kojima se odvija. Bitno je da se u bobici stvori led koji apsorbira vodu te omogućuje da se unutar same bobice u velikoj koncentraciji sačuva sok. To znači barem 48 sati kontinuirane temperature od minimalnih -7˙C. Sama prerada grožđa odvija se u smrznutom stanju na niskim temperaturama te omogućuje kristalima leda da prodru kroz kožicu grožđa, utječući na sam okus. Tada se iz grožđa istiskuje mošt koji je prilično gust, poput meda, i sadrži velike količine prirodnog sladora. Visok sadržaj šećera u ledenom vinu utječe na sporiji tijek fermentacije i na niži alkohol u usporedbi s ostalim vinima, a sam postupak može potrajati mjesecima. Iako je u vinu vrlo visok udio šećera ono ostavlja upravo osvježavajuć efekt zbog uravnotežujućeg učinka prirodnih kiselina. Zbog nižih prinosa koji proizlaze iz spomenutog postupka te samih izazova koji prate dugotrajan proces proizvodnje i odležavanja, ledena su vina znatno skuplja od vina proizvedenih redovitim putem”, objašnjava glavni enolog.

BOGATA PONUDA U SKLOPU ONLINE VINOTEKE

Ledena su vina u gastronomiji i ugostiteljstvu popularna zbog slatkog, bogatog voćnog okusa, jedinstvene, gotovo sirupaste, konzistencije i raskošne aromatike. Upravo zbog dugotrajnog efekta prilikom kušanja preporučuje se samostalno, na kraju obroka ili kao pratnja finim desertima. Detaljnije informacije te bogatu ponudu nagrađivanih predikatnih vina sorte traminac i graševina u prigodnim poklon pakiranjima pronađite u sklopu online vinoteke na https://www.kutjevo.com/webshop/

Povratak na Net.hr