PROMO

Priprema li OPEC novi nagli porast cijene nafte?

Prošlog tjedna održan je izvanredni sastanak predstavnika zemalja OPEC-a koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za cijenu nafte i gospodarsku situaciju na globalnoj razini. Naime, po prvi put nakon 2008. godine dogovoreno je smanjivanje proizvodnje s ciljem podizanja cijene crnog zlata.

Odmah nakon objave odluke, cijena nafte porasla je više od 5%, a u idućim danima nastavila je rasti. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa cijena barela BRENT nafte iznosi 50,17$, što je čak 82% više od najniže cijene dosegnute u siječnju ove godine.

Zemlje OPEC-a trenutno proizvode 33,24 milijuna barela nafte dnevno, a plan je proizvodnju smanjiti za približno 700 tisuća barela. Koliko će pojedina zemlja smanjiti proizvodnju, bit će odlučeno na idućem redovnom sastanku koji će se održati u 11. mjesecu.

Do dogovora je došlo nakon što je Saudijska Arabija napokon shvatila da od politike koju je vodila zadnjih nekoliko godina ima više štete nego koristi. Naime, prije dvije godine Saudijci su u dogovoru s ostalim zaljevskim zemljama preglasali Iran i Venezuelu te odlučili povećavati razinu proizvodnje s ciljem rušenja cijene nafte. Takvom politikom htjeli su uništiti proizvodnju nafte u ostalim dijelovima svijeta te povećati vlastiti tržišni udio koji već desetljećima pada.

Međutim, nije sve išlo po planu…

Cijelu analizu pročitajte na OVOJ STRANICI.

Edukacija uživo

Sve one koji žele naučiti trgovati valutama i izvedenicama na zlato, naftu, američke dionice i ostale financijske instrumente, pozivamo na edukaciju prilagođenu početnicima na kojoj ćemo pokazati kako koristiti naše platforme, tehničku i fundamentalnu analizu te predstaviti nekoliko strategija trgovanja. Za sudjelovanje na edukaciji nije potrebno nikakvo predznanje!

PRIJAVI SE POPUNJAVANJEM KONTAKT FORME

Povratak na Net.hr