MINISTRICA BEDEKOVIĆ:

NOVE MJERE ZA DOMOVE: Članovi obitelji će moći donositi namirnice korisnicima, ali uz određene uvjete

Vesna Bedeković je danas rekla da se donose nove mjere unutar sustava socijalne skrbi: ‘U suradnji s HZJZ-om i Nacionalnim stožerom sustav se prilagođava epidemiološkoj situaciji’

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković, danas je na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite objasnila nove mjere sustava socijalne skrbi. Ministrica Bedeković je iznijela novosti u vezi domova za starije te je kazala da su svi zaposlenici u sustavu zdravstvene skrbi mijenjali praksu i primjenjivali preporučene mjere.

“U suradnji s HZJZ-om i Nacionalnim stožerom sustav se prilagođava epidemiološkoj situaciji. Svi zaposlenici u sustavu socijalne skrbi su od početka izbijanja epidemije, prateći sve preporuke, Nacionalnog stožera ali i resornog ministarstva mijenjali svoju praksu i primjenjivali različite preporučene organizacijske oblike rada kako bi zaštitili zdravlje svih korisnika. To je još uvijek veliki izazov za cijeli sustav socijalne skrbi.

Kao što sam rekla, sustav socijalne skrbi se postupno prilagođava ali i dalje naglasak stavlja na zaštitu zdravlja svojih korisnika što podrazumijeva fizičko ali i mentalno zdravlje svih korisnika u našim ustanovama koji su jedna od najranjivijih skupina i kojima se bilo teško nositi sa svim propisanim mjerama. S obzirom na situaciju zajedno smo pristupili oblikovanju novih mjera kako bismo prije svega olakšali svakodnevni život korisnicima u ustanovama i ublažili pritisak na zaposlenike”, rekla je Bedeković.

KAKO SE ŠIRI COVID-19, ŠIRI SE I POPIS SIMPTOMA: Neki znanstvenici strahuju da može uzrokovati čak i neplodnost

Koje su najvažnije mjere?

Dodala je kako se nove mjere odnose na domove i različite skupine, na dostupnost izvaninstitucijskih skupina, rad Centara za socijalnu skrb. Mjere su razrađene tako da bi trebale biti puštene 11. svibnja i 18. svibnja. Nije ih željela nabrojiti sve, već je istaknula one važnije.

Od 11. svibnja će svim korisnicima biti omogućena dostava higijenskih potrepština i namirnica od članova njihovih obitelji uz strogo poštivanje epidemioloških uvjeta, uključujući i karantenu za sve dostavljene proizvode. Bit će omogućeno pružanje fizikalne terapije. Dana 11. svibnja posjet djeci koja su smještena u domovima i kod drugih pružatelja usluga će biti omogućen uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Od 18. svibnja bit će omogućen prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne uz poštivanje strogih epidemioloških mjera. Bit će dozvoljen posjet starijim i nemoćnim korisnicima i korisnicima s invaliditetom uz pridržavanje mjera, te njihov izlazak izvan uskih prostora samih institucija, odnosno domova.

Što se tiče organizacije rada zaposlenike, od preporuke o sedmodnevnoj izolaciji prelazi se na preporuku o radu u četverodnevnim smjenama.

Širenje izvaninstitucionalnih usluga

Bedeković je upozorila da će se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije mjere postrožiti. “Što se tiče izvaninstitucijskih usluga idemo na njihovo širenje uz poštovanje mjere, a Centri za socijalnu skrb počinju primati stranke sukladno propisanim epidemiološkim pravilima. Ovo su mjere koje su usmjerene na olakšavanje svakodnevnog života naših korisnika”, rekla je ministrica Bedeković.

MEDICINSKO OSOBLJE DOBILO PAKET OSIGURANJA OD COVIDA-19: Mogu dobivati dnevne naknade ili 1500 eura ako se zaraze koronavirusom

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr