Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Lignje – punjene, kuhane ili sočne sa žara

Pripremaju ih na razne načine: peku, prže, kuhaju, pune. Jedu ih diljem svijeta kao glavno jelo, ali dodaju i kao prilog ribama. Predlažemo tri jednostavna načina pripreme.

Lignje punjene sirom

Sastojci:

800 g lignji
200 g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka
2 češnja češnjaka

1 žlica peršina
50 ml maslinovog ulja
50 ml bijelog vina
2 žlice krušnih mrvica

sol

Priprema:

Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine.

Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama.

Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte.

Hladne, slane lignje

Lignje očistite, dobro operite i skuhajte u hladnoj, slanoj vodi. Čim voda proključa procijedite. Popaprite, obilno zalijte maslinovim uljem i pustite neka se ohlade.

Ohlađene prelijte limunovim sokom ili domaćom kvasinom. Posložite ih na list zelene salate, uz zelene masline.

Sočne lignje sa žara

Sastojci:

0,5 kg lignji
0,5 kg blitve
3 do 4 mlada krumpira
4 češnja češnjaka
maslinovo ulje, sol, papar
svježi peršin
limun

Priprema:

Krumpir očistite i izrežite na kockice, pa ga skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Krumpir kuhajte 20 minuta, a pet minuta prije nego je gotov dodajte očišćenu blitvu.

Usitnite češnjak, peršin i umiješajte u ulje, te popaprite.

Lignje očistite, operite, prelijte limunovim sokom, pa ‘bacite’ na roštilj te ih dobro ispecite, ali pazite da žar ne bude jak.

Posložite ih na tanjur i poslužite uz umak od ulja, peršina i češnjaka.

Kuhanu blitvu i krumpir prelijte uljem, peršinom i češnjakom, te ugrubo zgnječite vilicom.

Povratak na Net.hr