Najbolji moguci nacin da se rijesite moljaca jednom zauvijek

Kad primjetite kuhinjske moljce, pocnite djelovati brzo. Jer ove male nemani u trenu mogu zauzeti vasu smocnicu i kuhinjske kabinete, te poceti izlagati jajasca.

4.12.2014.
6:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako vam se cini da je problem tek u zacetku i da imate vremena djelovati, jer ste vidjeli tek jednog moljca, ne cekajte nego odmah poduzmite ove korake kako bi ih se rijesili i sprijecili njihov povratak.

Prvi korak

Ispraznite zahvacena podrucja i to u potpunosti. Izvadite svaku konzervu, kutiju, vecicu ili bocicu. Cijelo vrijeme trazite licinke ili sitnu paucinu bilo kakve vrste. Takoder, pripazite na male rupe na pakiranjima i zapamtite da trazite moljce, ali i njihove licinke. Provjerite i ispod poklopaca na staklenkama jer nekad znaju tamo polagati jaja, a ako planirate zadrzati ijednu staklenku iz zahvacenog podrucja, operite je sa sto toplijom vodom i detedzentom, te dobro izribajte.

Drugi korak

Sad se trebate rijesiti sve suhe hrane koja je bila u otvorenom pakiranju. Velika je vjerojatnost da cete se trebati rijesiti i one u zatvorenom pakiranju, pogotovo ako na vrecicama ili kutijama ima ikakvih rupica. Temeljito pregledajte sve, a ako na nekom podrucju vidite makar samo jednog moljca, znajte da je vjerojatno sve sto se ne moze hermeticki zatvoriti zahvaceno moljcima. Bolje da i bacite ono za sto niste sigurni je li 'palo u sake' moljaca, nego da se s njima mucite jos dugo vremena.

Treci korak

Ako je moguce, pomaknite i police sa zahvacenih podrucja. U svakom slucaju, usisavacem (rucnim) prijedite svaki milimetar povrsine i sve dobro izribajte koristeci mjesavinu koja se sastoji, u omjeru 50/50, od octa i tople vode. Ako imate, dodajte paprenu metvicu u mjesavinu, jer nju kuhinjski moljci mrze. Posao zavrsite pranjem poda s istom mjesavinom. A krpu ili mop kojeg ste koristili pri pranju, kako biste bili sigurni da ste posao obavili kako treba, na kraju ocistite izbjeljivacem.

Cetvrti korak

Pricekajte nekoliko tjedana prije nego u potpunosti vratite sve namirnice na mjesta koja ste prije ocistili. Ako se problem i opet javi, mozete ponoviti gore navedene korake, no ovaj put prosirujuci podrucje ciscenja, samo sto cete imati manje toga za baciti, jer cete vjerojatno imati i manje namirnica na raspolaganju.

Jednom kad ste se uspjesno rijesili kuhinjskih moljaca, poduzmite sljedece korake kako se oni vise ne bi vratili:

Pospremite sve suhe namirnice u plasticne ili staklene posude koje se mogu hermeticki zatvoriti.

Ostavite paprenu metvicu, lovor ili mentol na policama, po mogucnosti u otvorenim vrecicama.

Redovito provjeravajte stanje i ako ikad opet uocite kuhinjskog moljca brzo djelujte kako biste sto prije sprijecili njihovo razmnozavanje. U krajnjem slucaju, puno je lakse rascistiti jednu policu nego cijelu smocnicu.

Na kraju, ne zaboravimo napomenuti da se kucni moljci cesto s vama mogu dovesti kuci iz trgovine. Tako da prije nego kupite brasno, zitarice, kruh ili hranu za kucne ljubimce, dobro proucite pakiranje. A svaku sumnjivu ambalazu radije vratite na policu i bjezite sto dalje od nje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali