Play ponuda

Gej lobi oterao papu

shimmer fallback

Papa saznao da se tajne odavale zbog ucena oko homoseksualizma u Vatikanu

23.2.2013.
4:35
Play ponuda

Starost i manjak snage po svemu sudeći nisu uzrok povlačenja pape Benedikta XVI, što se navodi kao službeni razlog, već saznanje da u Vatikanu ima homoseksualnih sveštenika koji su pod ucenama otkrivali tajne dokumente u aferi Vatiliks, pišu svetski mediji, pozivajući se na članke objavljene u italijanskom dnevniku Republika i nedeljniku Panorama.

Izraelski dnevnik Harec u svom osvrtu tvrdi da je papa odluku o odlasku doneo 17. decembra, na dan kad je dobio hrpu dokumenata koje su prikupila trojica kandidata tokom tajne unutrašnje istrage o okolnostima Vatiliksa.

Francuska agencija Frans pres navodi da su kardinali na čelu sa Špancem Hulijanom Herancom, kojima je papa istragu poverio još u proleće, Benedikta u septembar izvestili o postojanju "gej lobija" u Vatikanu, kojem Panorama u svem članku pridaje "daleko najveću važnost i uticaj od svih drugih".

Harec navodi da je izveštaj u dva toma na više od 300 stranica arhiviran u sef i da će biti predat nasledniku Benedikta XVI, kad bude izabran, dok poznavalac vatikanskih prilika u dnevniku Stampa, po AFP-u, tvrdi da će papa pre abdikacije primiti trojicu kardinala i da će se o sadržaju njihovog izveštaja raspravljati možda i tokom opšte kongregacije na kojoj će kardinali pripremiti sesije.

Takođe se navode reči izvora bliskog vatikanskim kardinalima da se "sve vrti oko nepoštovanja šeste i sedme zapovesti".

Šesta zapovest zabranjuje preljubu, a katolici tvrde da se to odnosi i na homoseksualnu aktivnost. Sedma zabranjuje krađu.

Vatikan je reagovao istakavši velike greške u člancima u italijanskim medijima i najavio da te članke ne treba uzimati za ozbiljno.

"Neće biti ni demantija, ni komentara ni potvrda nagađanja, fantazija i stajališta" koji će biti objavljeni u štampi u to doba, rekao je vatikanski glasnogovornik Federiko Lombardi.

Lombardi je potvrdio da istorijska papina odluka o odlasku s položaja nije motivisana nikakvom "depresijom" ni psihološkim motivima nego nedostatkom snage.

Tema o homoseksualnosti u Vatikanu nije nova u italijanskim medijima, navodi AFP, a obrađena je i u beletristici, čak s velikim tržišnim uspehom.

Poznavaoci vatikanskih prilika, kaže francuska agencija, već dugo znaju da sveštenstvo i drugo osoblje iz Vatikana održava homoseksualne veze s osobama izvan te državice pa možda postoji i cela mreža homoseksualno orijentisanih sveštenika koja o tome ćuti.

Play ponuda
Play ponuda