Osramoćeni velikan 'izbrisan' iz društva Balića i Čilića

Nakon što je u nedjelju objavljeno da je bio pozitivan na doping-testu, profil jamajčanskog atletičara Asafe Powella nestao je s web-stranice njegova sponzora Li-Ninga.

Kineski proizvođač sportske opreme zasad nije potvrdio je li s Powellom raskinuo ili zamrznuo ugovor, ali ga se nedvojbeno odrekao na svojoj internetskoj stranici.

Doduše, njegova fotografija još uvijek stoji na podstranici o Li-Ningovim sportašima, ali za razliku od drugih ‘manekena’, njegov se životopis ne može otvoriti.

Među osmero sportaša na koje je Li-Ning najviše ponosan i čiji se profili i dalje mogu pogledati su i dvojica hrvatskih aduta – rukometaš Ivano Balić i tenisač Marin Čilić, a društvo im, između ostalih, prave atletičari Jelena Isinbajeva i Andreas Thorkildsen, te košarkaš Dwyane Wade.

Podsjetimo, bivši svjetski rekorder na 100 metara je pao na doping-testu na nedavnom nacionalnom prvenstvu, zajedno s još petero jamajčanskih atletičara. Isti je dan objavljeno i da je pozitivan na doping bio i nekadašnji svjetski prvak na 100 metara, Amerikanac Tyson Gay.

Christopher Xuereb, kondicijski trener jamajčanskih atletičara Asafe Powella i Sherone Simpson, odbio je preuzeti krivnju za njihov pozitivan dopinški nalaz.

Nakon što je ispitan na policiji, pa pušten na slobodu, oglasio se ljutit i razočaran što je označen glavnim krivcem.

“Vrijeme je da sportaši preuzmu odgovornost za doping umjesto da okolo traže žrtvenog jarca, neovisno o tome radi li se o fizioterapeutu, konobaru ili nekom drugom. Iznimno sam razočaran što su Powell i Simpson izabrali okriviti mene za svoje vlastite pogreške. Svjetska antidopinška agencija (WADA) i javnost moraju prestati prihvaćati takve priče i pozvati sportaše na odgovornost”, poručio je Xuereb i dodao kako je u stožeru jamajčanskih sprintera bio zadužen za masaže i nutricionističku pomoć.

“Najvažnije od svega, nisam nabavljao nikakve zabranjene supstance za Asafu i Sherone. Svi vitamini koje sam im preporučio su kupljeni u cijenjenim dućanima i poznate su marke. Također, sve kupljene vitamine sam pokazao njihovom treneru Stephenu Francisu i on ih je odobrio. Jasno je da su Asafa i Sherone uzimali dodatne supstance o kojima sa mnom nisu razgovarali. Talijanska mi je policija rekla da su u njihovim sobama pronađeni preparati za koje nisam znao”, istaknuo je Xuereb.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr