banner

FASCINANTNO

ZNANSTVENICI ŠOKIRANI NOVIM OTKRIĆEM O MAJMUNIMA: Počeli su se drugačije ponašati, je li ovo moguće?

Kapucini su ušli u razdoblje kamenog doba i koristi alate na način koji je bio poznat pećinskim ljudima

Znanstvenici su otkrili prvi dokaz da neljudska vrsta mijenja način korištenja alata za preradu hrane. U udaljenom dijelu nacionalnog parka Serra da Capivara u Brazilu živi vrsta majmuna kapucina. Znanstvenici kažu da su te zvijeri ostavile arheološki zapis nalik našem, odbacujući alat koji su donedavno koristili. Prije otprilike 3000 godina,  počeli su koristiti kvarcno kamenje za otvaranje sjemenki ili voća. U nekom su trenutku, prije otprilike 300 godina, počeli koristiti veće stijene kako bi razbili tvrđe namirnice poput indijskog oraha.

Prvo otkriće o korištenju alata kod majmuna kapucina objavljeno je prošle godine. Novo istraživanje po prvi put otkriva promjene u načinu na koji životinje koriste svoje kameno oruđe.

“Ljudski arheološki zapis se s vremenom mijenja. Identificirali smo majmunski kameni alat star između 2400 i 3000 godina i na temelju metričkih uzoraka i oštećenja, pokazali smo da se prerada hrane kapucina mijenjala prije [otprilike] 2.400 i 300 godina te između [otprilike] prije 100 godina i današnjice. Predstavljamo prvi primjer dugoročne varijacije korištenja alata izvan ljudske vrste i raspravljamo o mogućim mehanizmima proširene promjene ponašanja”, navodi se u izvješću tima sa Sveučilišta u Londonu.

NIJE TO SAMO U FILMU: Majmuni mafijaši zaista postoje, ukrast će vam što god stignu

MAJMUNI PIJANI, ALI DOSLOVNO! Čimpanze se druže uz čašicu, a često se i ubiju u cugi pa liječe mamurluk

Neće nas istrijebiti – još

Čovječanstvo se sada ne mora mnogo brinuti o kapucinima, jer zvijeri dosežu maksimalnu visinu manju od dva metra i nisu smislile kako stvoriti oružje ili bilo koju drugu tehnologiju koja bi bila usporediva s našim oružjem. Međutim, možda ćemo morati paziti na majmune za nekoliko milijuna godina. Ljudsko kameno doba trajalo je više od tri milijuna godina i završilo je između 8700 i 2000 godina prije Krista.

Ako majmuni slijede evolucijski proces sličan ljudima, razvit će nuklearno oružje tek za 3.500.000 godina. Drago nam je što možemo izvijestiti da postoji vrlo mala vjerojatnost da će se razviti scenarij iz noćne more u kojem još jedna vrsta majmuna divlja s nuklearnim naoružanjem po planetu. Iako su kapucini najpametniji majmuni Novog svijeta i imaju palčeve slične ljudskima, oni imaju mnogo i manji mozak od nas, pa se vjerojatno neće razvijati u smjeru genocidnih jedinki dovoljno inteligentnih da nas istrijebe. Uostalom, pomislite samo na oružje koje ćemo imati za tri milijuna godina. Majmuni neće imati šanse.

HOĆEMO LI PRIČATI S MAJMUNIMA? Gorile možda imaju dar govora

DUGO IM TREBA DA SE PRIVIKNU: Majmuni mijenjaju način ponašanja kada znaju da ih promatraju ljudi

Povratak na Net.hr