NOV I NEPOZNAT VIRUS

ZNANSTVENICI ODGOVARAJU MOŽE LI TOPLIJE VRIJEME ‘UBITI’ KORONAVIRUS? ‘Nije ovo rat svjetova, neće se pojaviti deus ex machina…’

Pitanje na koje znanstvenici diljem svijeta traže odgovor još je uvijek neodgovoreno, virus je nov, a ljeto će pokazati kako se ponaša u toplijim danima

Otkad je krenulo širenje zaraze koronavirusom u cijelom svijetu, jedan se faktor usporavanja pandemije uvijek iznova napominjao. Kako smo mogli čuti, postoji mogućnost da će toplije vrijeme imati pozitivan utjecaj na suzbijanje zaraze.

Naime, neki stručnjaci su povukli paralelu s epidemijom gripe koja se u pravilu povlači kad završi zima, a temperatura zraka se podigne. No koliko je realno da će se isto to dogoditi s koronavirusom?

Kako piše ugledni britanski Guardian, znanstvene studije pokazuju da ostali koronavirusi slični ovom “svjetski poznatom” virusu SARS-CoV-2 obično vrhunac širenja imaju tijekom zime, a da dolaskom proljeća nestanu.

MASKE JE GOTOVO NEMOGUĆE NABAVITI, A SVI IH IMAJU: Istražili smo ovaj fenomen i pitali ljekarnike što se događa

Sezona koronavirusa

Ključnu studiju za razumijevanje širenja pandemije koronavirusa objavili su prošlog tjedna znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu. Oni su analizirali uzorke koje su prikupili prije nekoliko godina i zaključili da su stope širenja koronavirusima u veljači visoke, dok su tijekom ljeta jako niske.

Ali vodeći znanstvenik u tom istraživanju Rob Aldridge je upozorio da bismo mogli imati nižu stopu prenošenja koronavirusa ovog ljeta, ali bi se ona mogla opet pokrenuti na zimu pa bismo mogli opet imati velik broj zaraženih.

“S obzirom na to da se radi o novom virusu, ne znamo hoće li sezonski uzorak ostati tijekom ljeta s obzirom na visoku razinu osjetljivosti u stanovništvu. Iz tog razloga, presudno je da svi postupamo sada kako bismo slijedili trenutačne zdravstvene savjete”, rekao je Aldridge te naglasio da je ovaj virus dosad bio nepoznat čovječanstvu te da nismo na njega izgradili nikakav imunitet.

‘Nije ovo Rat svjetova’

Svoje mišljenje o povezanosti godišnjih doba i koronavirusa dao je i britanski virolog Michael Skinner s Imperial Collegea u Londonu: “Siguran sam da će promjena vremena utjecati na ponašanje virusa. Ali u usporedbi s efektom koji možemo postići socijalnim distanciranjem, bit će to jako malen utjecaj. Možda se dobiju nekakvi marginalni efekti, ali to neće biti zamjena za samoizolaciju.”

Znanstvenik Ben Neuman sa Sveučilišta u Readingu također je ponudio slično mišljenje: “Virus je krenuo iz Kine koja je tada bila na temperaturama blizu nule, a sad se brzo širi jednako na Islandu, u Brazilu i u Ekvadoru. Kako se zima pretvorila u proljeće, virus se jako brzo proširio. Nije ovo Rat svjetova. Neće se pojaviti nekakav deus ex machina koji će nas spasiti. Moramo virus pobijediti sami.”

Još jedna okolnost na koju se malo manje računalo jest promjena ljudskog imuniteta dolaskom proljeća. Trenutačno je u tijeku istraživanje koje će pokazati kako bijele krvne stanice reagiraju na promjenu godišnjeg doba. Istraživanje provode znanstvenici sa sveučilišta Columbia i Surrey, a igrat će važnu ulogu u nastavku borbe čovječanstva protiv pandemije koronavirusa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr