PRIČA IZ JUŽNE AFRIKE

RAZBJESNIO INTERNET: Rasističkim je ispadom rasplakao konobaricu, nije ni slutio što ga sve čeka….

“Dat ćemo ti napojnicu kada nam vratite zemlju” napisao je Ntokozo Qwabe 24-godišnjoj konobarici Ashleigh Schultz u kafiću u Cape Townu.

Potresena Južnoafrikanka rasplakala se, što je Qwabeu bio razlog za slavlje – hvalio se kako je “plakala tipično bjelačkim suzama” a on se “nije mogao prestati smješkati jer se dogodilo nešto tako lijepo i tako crno”, prenosi Daily Mail.

Incident od prošlog tjedna razbjesnio je internet, a mnogi Južnoafrikanci, i crni i bijeli, bijesno su istaknuli kako je Qwabeow ispad jednostavno rasistički.

Pokrenuta je akcija “Dajmo napojnicu” u kojoj je skupljeno više od 2000 funti. Sihle Ngobese, jedan od (crnih) Južnoafrikanaca bio je među prvima koji su uplatili. “Qwabe tvrdi da govori za sve one potlačene i obespravljene, a ima drskosti i obraza iživljavati se na mladoj ženi koja teško zarađuje za život”, bijesan je Ngobese.

Prijatelj Ashleigh Schultz rekao je kako njena majka boluje od raka. “Teško je bolesna i Ashleigh se mora brinuti za nju pa se nedavno preselila. Da, rasplakala se jer joj je u tom trenutku stvarno bilo jako teško zbog svega oko čega se mora brinuti”.

Qwabe je inače student na Oxfordu te je na čelu pokreta koji zahtijeva micanje statue Cecila Rhodesa, britanskog rudarskog magnata, koji je vjerovao u nadmoćnost “britanske, anglosaksonske rase”. Po tom imperijalistu nazvana je i Rodezija (danas Zimbabve i Zambija).

Osim što se obogatio na rudarenju, financirao je izgradnju željeznice i telegram u Južnoj Africi, a pokrenuo i nekoliko zaklada za stipendiranje studenata. Qwabe studira na Oxfordu upravo zahvaljujući Rhodesovoj stipendiji i zakladi protiv čijeg se kipa bori. Doduše, kao što je pokrenuta akcija skupljanja napojnica, pokrenuta je i peticija kako bi se Qwabeu uzela stipendija.

Povratak na Net.hr