Tužio kompaniju

OPASNE NUSPOJAVE: Pio lijek za psihičke poremećaje pa mu narasle ženske grudi

Kad je kao tinejdžer stao pred ogledalo, Eddie Bible nije vidio dječaka. Vidio je samo velike grudi koje podsjećaju na ženske.

“Imao sam veće grudi od većine djevojčica u srednjoj školi”, ispričao je za CNN. “Mislio sam da ću morati nositi i sportski grudnjak.”

U 13. godini Bible je doživio nuspojavu lijeka kojim se liječio od anksioznosti i bipolarnog poremećaja.

“Dali su mi Risperdal i liječnik mi je rekao da nekim ljudima pomaže. Meni nije pomogao, jer sam godinu i pol kasnije imao ginekomastiju”, ispričao je.

Sada se zajedno s tisućama drugih kojima je ovaj lijek kompanije Johnson & Johnson izazvao probleme, priprema za tužbu proizvođača i traži odštetu, jer pacijenti nisu bili pravovremeno obaviješteni o mogućim nuspojavama.

Iako nije neuobičajeno da tinejdžeri dobiju neki oblik ginekomastije, ovo je drugačiji slučaj. Bible kaže da se osjećao poniženo.

Više štete nego koristi

“Da sam znao kakve će posljedice imati uzimanje tog lijeka, nikad ne bih pristao na njega”, ustvrdio je.

Kada su njegove grudi postale vidljive, Bible je prestao izlaziti i družiti se s prijateljima. Uglavnom se povlačio u svoju sobu i igrao video-igrice. U školi nije mogao izdržati poglede i komentare.

“Svi su zurili u mene u svlačionici”, kazao je i dodao da je uzimanje Risperdala za njegovu psihu bilo gore od bipolarnog poremećaja od kojeg je patio.

Tek 2006. godine, nakon što je lijek duže od desetljeća propisivan za psihička stanja koja uključuju anksioznost i depresiju, kompanija je navela ginekomastiju kao nuspojavu. To je, međutim, bilo prekasno.

Predstavnik kompanije koji je govorio i u ime marketinške firme Janssen koja je promovirala lijek, izjavio je za CNN da je Risperdal “ključan lijek za one koji pate od mentalnih bolesti”.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija uključuje Risperidon, generički naziv za Risperdal, na svoju listu ‘ključnih lijekova’, što znači da je ‘jedan od neophodnih lijekova potrebnih za osnovni zdravstveni sustav’.

Uz to, od 1994. godine kada je J&J lansirao Risperdal na tržište, lijek je izazvao brojne kontroverze i to ne samo vezane za nenavedene nuspojave.

Kompanija je morala platiti ukupno više od dvije milijarde dolara za kazne i odštete nakon tužbi vezanih za Risperdal i još dva lijeka.

U jednoj od najvećih slučajeva farmaceutske prijevare u američkoj povijesti, Risperdal je reklamiran kao lijek za demenciju, iako je dokazano da je efikasan samo u slučaju shizofrenije.

13.000 žrtava

Činjenica da liječnici i dalje propisuju Risperdal brine Jasona Itkina, odvjetnika koji predstavlja Eddie Biblea i još ‘13.000 žrtava kojima je taj lijek naštetio’.

Ipak, kako Eddie kaže, tužba neće moći izbrisati njegovu prošlost i izbrisati ožiljke od operacije kojoj se morao podvrgnuti kako bi uklonio grudi.

Ipak, kaže da samo želi pokazati ljudima iz te kompanije šta mu je lijek učinio i da shvate šta su mu time prouzročili.

“Želim im kazati da se stave u moju poziciju u tim godinama”, poručio je.

Za njegovog odvjetnika Itkina cilj je ne samo da žrtve dobiju adekvatnu kompenzaciju, nego i da kompaniju vrati na pravi put.

“To je korporacija koja je trebala pomagati ljudima, a umjesto toga je povrijedila djecu”, istaknuo je odvjetnik.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr