HRABRA ODLUKA

MUŽ ODLUČIO PROMIJENITI SPOL: Brak im je bio u krizi, sada će obnoviti zavjete, obje u vjenčanicama

Brak Julie i Justina Smithies iz Aberdeenshirea bio je u krizi godinama i sve je vodilo ka razvodu. Jednog dana Justin je odlučio priznati supruzi da se oduvijek osjećao kao žena i da želi promijeniti spol. Ta spoznaja uznemirila je sve, ali je Julie odlučila ostati uz svog pratnera bez obzira na sve.

Justin je nakon 15 godina braka priznao da je “žena rođena u tijelu muškarca”. Odlučio je čvrsto da će promijeniti spol, što ga je moglo koštati braka i djece. Ali, supruga Julie je odlučila pružiti mu podršku.

Kada je počeo s procesom tranzicije, Julijino samopouzdanje je poraslo i njihov brak je ojačao. Sada su, ističe, toliko sretni da planiraju obnoviti bračne zavjete.

“Bili smo nesretni. Toliko smo se udaljili da smo mislili da je braku došao kraj. Ali kada Justin iskreno rekao u čemu je problem i da je on ustvari ona, počeli smo se zbližavati. Voljela sam ga/je kao osobu, ne zbog spola ili izgleda. Prevazišla sam šok i shvatila da se neke stvari ne trebaju promijeniti. Nova Justine je unijela sreću i samopouzdanje u brak. Sada je duša i život naše veze. Hrabra je, puna samopouzdanja i brižna. Ko ne bi želio biti u braku s takvom osobom. Bilo je teško tada, ali sada sam sretna”, ispričala je Julie.

Justine ističe kako je godinama bila u zabludi i bojala se reći Julie u čemu je problem jer nije željela izgubiti nju i djecu. Ali to je utjecalo na njihov brak koji se gotovo raspao.

“Tada sam joj odlučila reći. Bila je uznemirena na početku, ali kada se smirila pružila mi je podršku i sada smo bliže nego ikada. Naša obitelj je nekonvencionalna, ali nikada nismo bili sretniji”, rekla je Justine.

Nakon što je postala Justine, počela je borbu za transrodne osobe i njihova prava, te je podijelila priču sa svijetom.

“Želim naglasiti da ja nikada nisam promijenila spol. Ja sam uvijek bila žena iznutra, samo su moji dijelovi tijela bili drugačiji i uklonila sam ih kirurškim putem”, kaže Justine.

Transformacija je okončana

Par se upoznao 1991. godine kada je Julie imala 16, a Justin 19 godina. Nakon nekoliko godina počeli su živjeti zajedno i dobili su sina Camerona, te su se vjenčali. Godine 2001. dobili su kćer Morgan, a ubrzo i treće dijete.

Justin je puno radio, dok je Julie pazila na obitelj. Ključni trenutak je bio kada su oboje shvatili da se unatoč promjeni spola ništa neće promijeniti između njih kada su u pitanju emocije. Veći dio obitelji prihvatio je ovu promjenu.

Godine 2013. godini operirala je vilicu i smanjila čeonu kost, a potom i spolni organ. Na žalost, nekoliko tjedana nakon toga, njihov 15-godišnji sina Cameron preminuo je nakon tragičnog pada.

“Zajedno smo patile, plakale i žalovale. Ali odlučile smo da dugujemo Cameronu da nastavimo svoje živote i učinimo ga ponosnim”, rekla je Justine.

U listopadu je imala operaciju grudi i njena transformacija je okončana. Sada planiraju obnovu zavjeta, a to će učiniti ispred mnogo gostiju i u bijelim vjenčanicama.

Inače, škotski zakon kaže da mogu održati svoj brak samo ako se razvedu i opet ožene, a tu vezu registriraju kao istospolni brak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr