banner

RASTE U HERCEGOVINI

ZNANSTVENICI OTKRILI: Slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama, može poslužiti kao jeftina terapija za Covid-19

Studija sugerira da konzumacija praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija protiv virusa SARS-CoV-2

Američka studija pokazala je da ekstrakti aromatične biljke slatki pelin (Artemisia annua) pokazuju antivirusnu aktivnost protiv novog koronavirusa, uzročnika bolesti covid-19, piše News Medical.

Radi se o ljekovitoj biljci koja je porijeklom iz Azije, a raste i u Hercegovini. Ona proizvodi antimalarijsku tvar artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia, Washington i Politehničkog instituta Worchester pokazali su da ekstrakti slatkog pelina bazirani na artemisininu, potpunim flavonoidima ili oni iz suhog lišća pokazuju antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2.

OTKRIĆE NJEMAČKIH ZNANSTVENIKA: Ova ‘obična’ biljka je učinkovita u liječenju Covida-19; Znate li gdje raste? U Hercegovini

“Ovo je prvo izvješće o učinkovitosti ekstrakata slatkog pelina iz vruće vode s četiri različita kontinenta. Dodatne studije odredit će učinkovitost u organizmu kako bi dokučile može li slatki pelin poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija novim koronavirusom”, izjavila je jedna od autorica studije Pamela Weathers.

I ranije dokazana antivirusna aktivnost

Slatki pelin se kao ljekovita biljka upotrebljava duže od 2.000 godina. Dugo se koristi u medicinske svrhe i pomaže kod niza zdravstvenih tegoba, posebno kod liječenja malarije.

NAKON OBJAVE DA JE SLATKI PELIN ‘LIJEK’ ZA KORONAVIRUS: Proizvođaču u Hercegovini ne prestaje zvoniti telefon

Studija iz 2005. pokazala je da ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-CoV-1 koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

ShutterstockFoto: Shutterstock

Osim toga, slatki pelin i artemisinin dokazano smanjuju razinu upalnih citokina, interleukina-6 i faktor nekroze tumora alfa. “Te molekule mogu biti problematične tijekom ‘citokinske oluje’ koju doživljavaju brojni pacijenti zaraženi novim koronavirusom”, ističe Weathers.

Stariji uzorci jednako učinkoviti kao noviji

Američki znanstvenici postavili su teoriju da prah smrvljenog osušenog lista slatkog pelina koji bi se stavio u pilulu može predstavljati jeftini pristup liječenju covida-19. Testirali su učinke ekstrakata iz sedam različitih uzgoja slatkog pelina i s četiri različita kontinenta na Vero E6 stanicama. Ocijenili su i povezanost antivirusne učinkovitosti s artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida te suhom masom lišća slatkog pelina.

Zanimljivo, svi ekstrakti su pokazali anti-SARS-CoV-2 aktivnost, a pritom ulogu nije igrala ni starost uzorka jer je uzorak prikupljen 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i noviji uzorci.

To sugerira da su aktivni sastojci u slatkom pelinu kemijski stabilni bez obzira na uzgoj i kada su dugoročno pohranjeni na suhom mjestu i na sobnoj temperaturi.

Jeftina terapija

Znanstvenici su otkrili i da ekstrakti te biljke imaju minimalni antivirusni učinak protiv pseudovirusa koji sadrže šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, pomoću kojeg taj virus ulazi u stanice. Iz toga proizlazi da slatki pelin zaustavlja virus tek kad se on nađe u stanici domaćina.

Kako bi istražili učinak konzumacije praha suhog lišća slatkog pelina, Weathers je uzela tri grama u obliku pilula. Njezin je tim pratio artemisinin kao marker molekulu iz uzoraka njene krvi koju si prikupili dva i pet sati nakon uzimanja pilula. Razine artemisinina nakon dva sata iznosile su 7,04 mikrograma po mililitru, a nakon pet sati 0,16 mikrograma.

Autori studije napominju kako su klinička testiranja potrebna za potvrdu učinkovitosti, ali da njihov rad sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija za liječenje covida-19.

Povratak na Net.hr