IDEALNI ZA DUGOVJEČNOST

ZNANSTVENICI NAKON VELIKE STUDIJE OBJAVILI: ‘Želite dulje živjeti? Bavite se ovim sportovima!’

Plivanje, sportovi s reketom i aerobik su aktivnosti koje najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, objavili su znanstvenici.

Znanstvenici su analizirajući različite vrste tjelovježbe zaključili da neki sportovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti više od drugih.

U studiji su se analizirali podaci iz 11 zdravstvenih godišnjaka u Engleskoj i Škotskoj između 1994. i 2008. godine u kojima su bile informacije o nešto više od 80.000 odraslih, u prosječnoj dobi od 52 godine.

Popis sportova

Želite li živjeti dulje, ne možete se oslanjati samo na gene, ovo je 5 vrsta hrane koje vam mogu pomoći

Oni su, među ostalim, morali odgovoriti na pitanja o tome kakvim se vrstama fizičkih aktivnosti bave i koliko često. U to su bili uključeni i kućanski poslovi, vrtlarenje, hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, aerobik, gimnastika, ples, nogomet, ragbi, badminton, tenis i skvoš.

stariji ljudi igraju tenis
Igre s reketom znatno umanjuju opasnost od bolesti srca i kardiovaskularnih bolestiFoto: Szepy/Thinkstock

Tijekom promatranih devet godina 8790 sudionika istraživanja umrlo je od raznih uzroka, a 1909 od srčanog ili moždanog udara.

Ustanovljeno je da je u usporedbi s ostalim sportovima, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka bio za 47 posto manji kod osoba koje su se bavile sportovima s reketom, 28 posto kod plivača i 27 posto kod ljubitelja aerobika.

Kada je u pitanju smrt od srčanog ili moždanog udara, rizik za osobe u sportovima s reketom bio je 56 posto manji, kod plivača 41 posto, a kod aerobika 36 posto.

I drugi sportovi štite, samo ne toliko

“Ova se studija ne smije tumačiti kao znak da trčanje ili nogomet ne štite od srčanih bolesti jer oni koji sudjeluju u tim aktivnostima imaju manju stopu smrtnosti od onih koji se ničim ne bave”, rekao je kardiolog i profesor na sveučilištu u Sheffieldu Tim Chico.

“Nastavit ću govoriti svojim pacijentima da je fizička aktivnost, uključujući trčanje i nogomet, učinkovitija u zaštiti srca od bilo kojeg lijeka koji im mogu dati”, rekao je Chico.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu British Journal and Sports Medicine.

Povratak na Net.hr