SAMO 10 POSTO PREŽIVI

ZNAKOVI UPOZORENJA POSTOJE: Iznenadni zastoj srca ipak nije toliko “iznenadan”, evo simptoma

Iznenadni zastoj srca noćna je mora svakog liječnika, a godišnje, samo u SAD-u, odnese čak 300 tisuća života. Međutim, najnovija medicinska istraživanja pokazala su kako srčani udar i nije toliko iznenadan, odnosno kako postoje jasne naznake da bi se on mogao dogoditi.

Na uzorku od 839 pacijenata, starih između 35 i 65 godina, doktor Sumeet Chugh otkrio je kako su danima, pa čak i tjednima prije srčanog pokazivali određene simptome, upozorenja da bi im se udar mogao dogoditi.

DOBRO SE PAZITE: Broj srčanih udara tijekom blagdana se povećava za čak 30 posto

“Do sada smo vjerovali kako smrt nastupa bez upozorenja, u samo nekoliko minuta ili sat vremena”, rekao je doktor Chugh, voditelj tima znanstvenika iz Instituta za srce Cedars-Sinai.

Više od 50 posto pacijenata koje su pratili iskuslilo je nekoliko simptoma, uoči srčanog udara.

1. Isprekidanu bol u prsima

2. Pritisak u prsima

3. Gubitak daha

4. Lupanje srca

5. Simptome nalik gripi: mučninu, bol u trbuhu, bol u leđima

Na žalost, njih 80 posto ignoriralo je ove simptome. Oni koji jesu reagirali pa potražili adekvatnu pomoć, srčani su ipak preživjeli sa znatno boljim rezultatima u oporavku.

Dobro pazite jer čak i ako je malo povišen može vas pogoditi srčani udar

Srčani udar ne dolazi bez najave, a ovo su znakovi da ste u velikoj opasnosti

Iznenadni srčani razlikuje se od srčanog udara. Kod iznenadnog, srce se zaustavi, pa krv prestane kolati tijelom što je smrtonosno u 90 posto slučajeva. Srčani udar može nastati zbog ugruška u krvnim žilama, koje srcu ne omogućuju dotok krvi potreban za rad. Kod iznenadnog srčanog udara, riječ je o električnim podražajima, koji može biti rezultat srčanog udara, pa taj iznenadni impuls zaustavi njegov rad.

“Mogućnost predviđanja iznenadnog srčanog udara gotovo ne postoji. Stoga je jako važno ozbiljno shvatiti ove simptome”, upozorava kardiologinja Tara Narula.

Otkrivanje znakova upozorenja na mogućnost iznenadnog srčanog udara jedini je način da pobijedimo ovog sigurnog ubojicu.

Poštujte ovih šest pravila i ne riskirajte srčani udar

ZNACI UPOZORENJA Ovi ljudi bili su u formi i zdravi, a ipak ih je pokosio srčani udar

“To je prvi korak. Želimo poslati poruku kako smo dobili priliku da u tome i uspijemo. Do sada smo vjerovali kako, jednom kada se iznenadni srčani udar dogodi, sve što možemo je pozvati hitnu i proglasiti smrt. Bez obzira koliko brzo stignemo na teren, spasimo svega 10 posto ljudi. Osim toga, ne poznajemo niti jedno drugo stanje, u kojemu čovjek može umrijeti u samo 10 minuta!”, poručuje doktor Chugh.

Ova nova istraživanja daju nadu kako postoji mogućnost da iznenadni srčani udar prepoznamo satima, pa čak i danima i tjednima unaprijed.

 

Povratak na Net.hr