MEĐU JEDAN POSTO LJUDI

ŽIVOTNA BITKA MLADE MAME NATAŠE: ‘Na redovnoj kontroli nalaz uredan… Dva mjeseca poslije – imam jedan od najrjeđih tumora’

Prošla je kroz tri operacije, 25 radiokirurgija, 15 kemoterapija, 16 bioloških terapija, izvađeno joj je 60 limfnih čvorova te 50 centimetara crijeva

Majka dvojice dječaka Nataša Nedić (32) iz Srijemske Mitrovice do prije tri godine išla je samo tri puta godišnje kod liječnika, ne sanjajući da će uskoro u čekaonicama zdravstvenih ustanova i bolničkim sobama provoditi više vremena nego kod kuće.

Dva mjeseca nakon jedne od redovnih kontrola, koja je pokazala uredne rezultate, dobila je dijagnozu: neuroendokrini karcinom velikih stanica. Od tada je prošla kroz brojne izazove i probleme, a do potpunoga ozdravljenja dijeli je samo nekoliko mjeseci.

“Samo jedan posto žena u cijelome svijetu oboli od tumora ovoga tipa, a dijagnoza znači da je liječenje, u najmanju ruku, otežano. Ja sam ga započela prije tri godine. U prosincu 2018. dobila sam potpuno uredne nalaze, došlo je do odsutnosti bolesti”, rekla je Nataša za srpski Blic.

Facebook/Nataša Nedić

Jedan tumor težio dva kilograma

Pet mjeseci poslije, u svibnju 2019. godine, liječnici za nju nisu imali dobre vijesti. Karcinom se vratio agresivnije nego prvi put!

“Pojavili su se tumori u abdomenu, jedan je težio dva kilograma, na jajniku, na oba mokraćovoda i više od 20 tumora na oba plućna krila. Godine 2019. izvađen je najveći i njegove brojne metastaze iz abdomena”, otkrila je majka dvoje djece.

U tome razdoblju prošla je kroz tri operacije, 25 radiokirurgija, 15 kemoterapija, 16 bioloških terapija, izvađeno joj je 60 limfnih čvorova te 50 centimetara crijeva. Zatim, zaradila je 17 centimetara dug ožiljak preko trbuha, primila 100 litara infuzije i šest transfuzija, 25 puta bila je na skeneru, provela 65 dana u bolnici i dva puta morala obrijati glavu.

Facebook/Nataša Nedić

Svaka terapija stoji 5500 eura

I pored svega ovoga, njezinoj sreći nije bilo kraja.

“Bila sam presretna jer sam konačno dobila potvrdu da terapija postoji, i to u Beogradu. Nisam morala letjeti na drugi kraj Europe, biti odvojena od djece i skupljati novac za avionske karte te troškove boravka u inozemstvu. Moja sreća u nesreći je bila ta što nisam morala platiti sve unaprijed, nego terapiju po terapiju. Nakon toga slijedi sudbonosna kontrola i dodatni skeneri”, priznala je Nataša.

TEŽAK ŽIVOT S RIJETKIM BOLESTIMA: Troškovi su visoki svakog mjeseca, nekad i veći od pet tisuća kuna

Zahvaljujući donacijama iz zaklade “Budi human”, čiji je korisnik, nedavno je primila prvu terapiju i dobro se osjeća. Druga slijedi za desetak dana, a treća 21 dan poslije nje. Potom ih treba uslijediti još sedam, a svaka od njih stoji 5500 eura. Prva je u potpunosti financijski pokrivena, druga kao pozajmica, za treću je prikupljeno već pola novca… I to je sve.

“Za nas onkološke pacijente, terapija mora biti agresivna zbog progresivne prirode bolesti. Metastaza znači promjena u hodu. Ne znate kamo kroz vaše tijelo bolest ide. Danas imate jedne nalaze, sutra druge, a mogu biti bez promjena i poslije godinu dana. Zato je važno momentalno gašenje žarišta, a taj jedan trenutak stoji mnogo novca i nikada ne znate hoće li uspjeti”, objasnila je Nataša.

Facebook/Nataša Nedić

Prije tri godine dobila je broj 723

Njezin najveći neprijatelj je vrijeme; ako i malo zakasni s terapijom, prethodni učinak se poništava i liječenje gubi smisao. Zasad ne smije razmišljati o mogućnosti da ovi ciklusi terapija ne urode plodom, već bitku vodi hrabro, svakodnevno.

“Nama onkološkim pacijentima glave su doslovno ucijenjene. Moja košta tri milijuna dinara, a mnogo nas je. Mi stariji smo se često povlačili, u korist druge djece. Ili su drugi molili za nas. Vjerojatno bih i ja učinila isto, da mi nije moje djece. Ne borim se samo za sebe, nego i za njih. Borim se i za druge žene, majke, sestre, kćeri, prijateljice, rođakinje…”

Međutim, sve je više nas ‘nerješivih’ slučajeva. Čuda prirode, što li smo. Da bismo se 100 posto riješili repova bolesti, a da naše obitelji ne proglase bankrot, naše slike i priče završile su na stranici Fondacije i svatko je dobio svoj redni broj”, ispričala je hrabra mama.

Nataša Nedić prije tri godine dobila je broj 723 i uskoro kreće u utrku s vremenom, koja znači da svaki 21 dan preskače po jednu preponu vrijednu 5500 eura. Za tu utrku, potrebna joj je pomoć dobrih ljudi.

Povratak na Net.hr