RAZBIJEN MIT

ŽIVJELI SMO U ZABLUDI: Izgleda da vam se menstrualni ciklusi s frendicama i kolegicama ipak ne usklađuju

Nekoliko studija dovelo je do sumnje teoriju o sinkronizaciji menstrulnih ciklusa žena

Postoji općeprihvaćena ideja kako će se menstrualni ciklusi žena koje su često zajedno uskladiti. Iako se većina žena vjeruje u tu teoriju, novo istraživanje pokazalo je da su male vjerojatnosti za to, odnosno da se radi o mitu, piše IFL Science.

Studiju je provela dr. Alexandra Alvergne sa Sveučilišta u Oxfordu koja je pratila menstrualne cikluse 1.500 žena preko aplikacije Clue. Sve je žene ispitala o njihovom životnom stilu, primjerice misle li da im se menstruacija uskladila s nekim, njihov odnos s tom osobom (cimerice, partnerice, prijateljice, sestre, kći, kolegice), žive li zajedno i jesu li na hormonalnoj kontracepciji.

SUROV PRIKAZ MJESEČNICE UZDRMAO SVIJET: Bez plave tekućine i drugih nebuloza – jeste li spremni vidjeti apsolutno sve?

Njezin tim analizirao je tri uzastopna ciklusa kod 360 parova žena koje su bliske, a rezultati su pokazali kako kod 273 para menstrualni ciklusi uopće nisu bili usklađeni. Dakle, kod samo 79 parova razmak između datuma početka ciklusa se smanjio.

“Prema ovim rezultatima, vjerojatnije je da ciklusi s vremenom neće biti sinkronizirani”, piše na web stranici aplikacije Clue.

Teorija koja opstaje

Ideja o usklađivanju menstrualnog ciklusa prvi put je objavljena 1970-ih u časopisu Nature. Tada su znanstvenici pratili studentice i cimerice na američkom fakultetu i dokazali da su im se ciklusi sinkronizirali.

Nakon toga, drugi su znanstvenici nadogradili teoriju tvrdeći kako su žene razvili ovu metodu za negiranje moći dominantnim muškarcima. Naime, u teoriji se smatra da će dominantni muškarac lakše održati svoj ‘seksualni monopol’ nad grupom žena ako one postepeno imaju menstruaciju jer tako može oploditi jednu po jednu.

Ideja o sinkronizaciji ciklusa i dalje je snažno prisutna u svakodnevnom životu iako su brojne studije pobile tu teoriju i mehanizme kojima je objašnjena.

“Ljudi vole zanimljive priče. Želimo objasniti ono što promatramo nečim smislenim, a ideja da se nešto događa slučajno nije nam zanimljiva. Pretpostavka da se ciklusi sinkroniziraju bila je teorija s uzbudljivom hipotezom. Drugi model je bio dosadan, a obrasci se u njemu događaju slučajno. Možda je ono što opažamo ništa drugo nego slučajnost”, rekla je dr. Alvergne prošle godine.

Povratak na Net.hr