PRIJE NEGO ŠTO MISLITE

ŽENE, ZNATE LI NAKON KOLIKO VREMENA TREBATE OBNOVITI GARDEROBU GAĆICA? Posramit ćete se sigurno

Stručnjaci su otkrili opasnost od bakterija koje se mogu pronaći na donjem rublju zbog koje ćete poželjeti pobacati sve stare gaćice

Kada je riječ o kolekciji donjeg rublja, većina nas u ladicama ima nekoliko pari dotrajalih, ali dragih gaćica s kojima nam se teško rastati. No, stručnjaci za higijenu tvrde kako bismo ih se ipak trebali riješiti ako smo ih imali duže od šest mjeseci i zamijeniti ih novima, piše The Sun.

Ginekologinja Shirin Lakhani objasnila je kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i kada su oprane na visokim temperaturama u perilici rublja.

“Donje rublje je dulje vrijeme u bliskom kontaktu s vašom kožom, točnije, vašim intimnim područjem. Zbog toga dolazi u kontakt s puno mrtve kože s tih područja te s bakterijama, kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi imamo, tako i sa zloglasnima koje mogu biti posljedica infekcija poput gljivica ili spolno prenosivih bolesti”, ističe liječnica.

Dodaje kako postoje istraživanja koja dokazuju da neke bakterije, poput Escherichije coli, mogu preživjeti i na visokim temperaturama pranja. Ginekologinja savjetuje da zato bacimo stare gaćice i kupimo nove barem jednom godišnje, a idealno nakon šest mjeseci. To osobito vrijedi za donje rublje koje nosimo dok vježbamo.

S liječnicom se složila i Nadeem Abbas, vlasnica brenda donjeg rublja, koja savjetuje promjenu gaćica svakih šest do 12 mjeseci.

Povratak na Net.hr