Zaštitite se 'tamo dolje', a to ćete najbolje učiniti na ovaj način

Mnoge žene brinu o svojoj intimnoj higijeni. No, posljednjih godina sve više žena koristi neke od brojnih proizvoda za intimnu njegu, te brinu čine li dovoljno. I samo sve više strahuju, a potpuno bespotrebno.

Doktor Austin Ugwumadu napominje da njegove pacijentice sve učestalije dolaze s pitanjima trebaju li koristiti posebne sprejeve ili sapune za intimnu njegu. Iako takvi proizvodi postoje već dulje vrijeme, novija istraživanja u Britaniji pokazala su da je četvrtina žena starijih od 16 godina, u posljednjih pola godine, koristila vlažne maramice ili sapun za intimno pranje.

Inače, nije riječ o zdravstvenim proizvodima koji mogu ukloniti određene smetnje i zdravstvene tegobe, nego oni tek obećavaju ‘osjećaj svježine’. “Bojim se da su ovi proizvodi potpuno nepotrebni i, prema mojem mišljenju, oni samo izrabljuju ženine nesigurnosti u vezi njihovog tijela”, ističe dr. Ugwumadu, te dodaje: “Reklame i ambalaža ovih proizvoda tjeraju žene da misle da moraju biti super čiste, jer u protivnom riskiraju različite infekcije. Dok je u stvari istina potpuno suprotna. Rodnica je savršeno balansiran ekosustav, i bakterije u njoj imaju ključnu ulogu u ginekološkom zdravlju. Stanice kože vagine sadrže visoku razinu molekula šećera, zvanih glikogen, koje bakterije ‘razbijaju’ da bi proizvele mliječnu kiselinu.”

Mliječna kiselina odgovorna je pak za održavanje pravile pH vrijednosti (između 3,5 i 4,5), potrebne da bi rodnica održavala samu sebe čistom i zdravom. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje spolne organe jest da ne utječete na njezin pH.

Istraživanja su dokazala da žene koje koriste mirisne sapune, kupke i specijalne dezodoranse, puno više izložene bakterijskoj vaginozi od drugih, jer ti proizvodi uklanjaju bakterije koje prirodno štite vaginu. Čak i oni na kojima piše da održavaju savršenu pH vrijednost, to ne čine, tvrdi dr. Ugwumadu, budući da ne ulaze u rodnicu. “Ovi ženski proizvodi samo potiču njihovu nesigurnost u vlastito tijelo, te su vjerojatno bacanje novaca. Ako je moja pacijentica zdrava, no paranoična u vezi svojeg mirisa, nemam problema s tim da kupi neki proizvod. Možda već samim korištenjem dođe do placebo učinka i ona se počne osjećati samouvjerenije. No nikad joj ne bih sam preporučio takav proizvod.”

Milijunima godina ovaj dio tijela se sam čistio, pa sve dok se redovito perete i nosite čisto, po mogućnosti ne sintetičko donje rublje, ne biste trebali brinuti.

Povratak na Net.hr