Želite li uspješno smršavjeti, ovoga se nipošto ne odričite

Dobra vijest za sve koji muku muče s težinom. Ako se odlučite na dijetu, veća je vjerojatnost da ćete smršavjeti ako iz prehrane ne izbacite omiljenu poslasticu poput čokolade.

Ljudi na dijeti sve su krivo shvatili – izbacivanjem čokolade s jelovnika samo ćete dobiti kilograme umjesto da ih skinete, sudeći prema istraživanju.

Naime, anketa koju je naručila stranica za plansko brojanje kalorija Nutrache, pokazala je da je 86 posto osoba na dijeti, koje su nastavile uživati u omiljenoj poslastici, uspjelo skinuli kilograme.

Od preko dvije tisuće ispitanih muškaraca i žena, oni koji su najviše smršavjeli nastavili su jesti istu količinu čokolade koju su jeli prije odlaska na dijetu.

Anketu je naručio stranica za plansko brojanje kalorija Nutrachek, a njihova nutricionistica Janet Aylott kaže: ‘Brojna istraživanja su pokazala da prehrana koja se temelji na eliminaciji namirnica najvjerojatnije neće biti uspješna.’

Ključno je uzeti opušteniji pristup i zadržati malo od onoga što vam se sviđa.

Prethodna istraživanja su pokazala da će se osobe koje na dijeti potpuno izbaciju omiljene namirnice poput čokolade, vina ili keksa udebljati, jer kompenziraju nedostatak poslastica jedući drugu hranu. Jedna je studija pokazala da čak 65 posto onih koji odustanu od slatkog završe bujajući.

I još je dobrih vijesti za ljubitelje čokolade! Drugo je istraživanje pokazalo da vam može pomoći da živite dulje.

Tim Sveučilišta Harvard je proučavao 8 tisuća muškaraca tijekom 65 godina te je otkriveno da su oni koji su jeli skromne količine čokolade do tri puta mjesečno živjeli godinu dana dulje od onih koji je nisu jeli uopće.

Zaključili su da je to vjerojatno povezano s činjenicom da kakao sadrži antioksidanse polifenole, koji se nalaze i u crnom vinu, a koji sprečavaju oksidaciju štetnog kolesterola. Poznato je da antioksidansi štite i od raka.

Povratak na Net.hr