Želite li lakše gubiti kile na ovo ne smijete zaboraviti

Ako želite istopiti suvišne kilograme, trebat će vam svaka preporuka, pa i najmanji trik kojim možete ubrzati ovaj proces i doseći željenu težinu.

Kada se zbroje sve ‘metode’, mršavljenje će biti lakše jer ćete potaknuti metabolizam i tijelu osigurati sve preduvjete potrebne za topljenje nepoželjnih masnih naslaga.

Jedna od tih pretpostavki je i dobar san! Mnoga su istraživanja pokazala da osobe koje spavaju dovoljno i imaju neisprekidan san lakše gube suvišne kilograme. Sada su francuski istraživači objasnili ovu vezu. Naime, oštećenje gena Rev-Erb alfa, koji je odgovoran za naš ‘unutarnji sat’, tj. bioritam, vodi prekomjernom nakupljanju težine, ali i povezanim zdravstvenim problemima.

Rezultati rada stručnjaka Odsjeka za neurobiologiju i ritam Sveučilišta u Strasbourgu pružili su novi uvid u ravnotežu između bioritma i prirodnih ciklusa svjetla kako bi se spriječilo debljanje i mnogi problemi povezani s njime.

‘Sada je jasno na koji način promjene dnevnog ritma, poput rada u smjeni, izloženosti umjetnom svjetlu (primjerice kod kasnonoćnog rada na računalu ili provjeravanja pošte na tabletu u krevetu) ili bolest putovanja (jet-lag) imaju mnogostruke štetne učinke na ljudsko zdravlje, a trebali bismo se potruditi zadržati ili uspostaviti normalnu vremensku organizaciju te izbjeći potencijalno štetno ponašanje, poput kasnonoćnih obroka ili izloženosti svjetlu po noći (primjerice ako se probudite i morate ići na WC)’, objasnio je Etienne Challet, voditelj studije.

Njegov je tim proučavao dvije skupine laboratorijskih miševa: jedni su bili normalni, dok je kod drugih nedostajao spomenuti gen Rev-Erb alfa. Svi su miševi jednako hranjeni. Znanstvenici su ustanovili da su miševi s nedostatkom gena postali pretili i imali problem s dijabetesom, unatoč tome što su jeli jednaku hranu kao i ‘normalni’ miševi. Daljnje istraživanje je pokazalo da se ove dvije skupine ‘ispitanika’ razlikuju u načinu metabolizma pojedene hrane. Miševi s nedostatkom gena stvarali su više masti od normalnih miševa.

‘Ovo istraživanje pokazuje da smo evoluirali kako bismo živjeli u skladu s prirodnim ciklusima svjetla i mraka na planetu. Strasbourg nas je odavno naučio detaljnijim aspektima kulinarstva, a sada su znanstvenici objasnili kako dan i noć mogu utjecati na to jesmo li debeli ili vitki’, zaključio je Gerald Weissmann, glavni urednik stručnog časopisa FASEB.

ordinacija.hr

Povratak na Net.hr