Crne brojke rastu

ZASTRAŠUJUĆI PODACI: Bolest koja postoji stotinama godina danas ubije troje ljudi u minuti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj slučajeva tuberkuloze u svijetu lani je bio 10,4 milijuna, što je više od 9,6 milijuna koliko se procjenjivalo prije nego su provedena opsežna istraživanja.

Od ove bolesti godišnje umre 1,8 milijuna ljudi, a ne 1,5 milijun, kao što se ranije mislilo, piše Guardian.

“Suočavamo se sa teškom bitkom kako bismo dostigli globalne ciljeve za borbu protiv tuberkuloze. Moraju se napraviti veliki napori ili će naše zemlje samo pokušavati zatomiti ovu smrtonosnu epidemiju i ambiciozni ciljevi neće biti postignuti”, rekla je Margaret Chan, direktorica WHO-a.

PAZITE ŠTO JEDETE! Tuberkuloza goveda širi se putem zaražene hrane i prijetnja je ljudima

UN je postavio cilj smanjenja broja smrtnih slučajeva od tuberkuloze za 90 posto i slučajeva ove bolesti za 80 posto u periodu od 2015. do 2030. godine.

Slučajevi kad lijekovi ne djeluju

Oko četvrtine slučajeva događa se u Indiji, zatim Indoneziji i Kini, koje imaju po 10 posto od ukupnog broja oboljelih. Nigerija i Pakistan imaju po pet posto slučajeva, a sljedeća zemlja po brojnosti slučajeva tuberkuloze je Južna Afrika.

“Ovih šest zemalja nose 60 posto tereta. Tuberkuloza nije kao malarija koja se događa u Africi u 90 posto slučajeva, ili HIV. Ovo je bolest Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike te zemalja sa srednjim dohotkom”, rekao je Mario Raviglione, direktor globalnog programa za tuberkulozu WHO-a.

Još jedan problem su slučajevi tuberkuloze na koju lijekovi ne djeluju, od koje boluje 580.000 ljudi. Samo polovica onih koji dobiju ovu vrstu tuberkuloze, otpornu na standardne antibiotike, prežive.

PERITE RUKE: Otac upozorava roditelje na rijetku bolest, smrtno opasnu za bebe

U WHO se nadaju da će Ujedinjene nacije održati sastanak Generalne skupštine, gdje bi se čelnici država pozabavili ovim problemom.

Povratak na Net.hr