On bi se ženio, ali nju muči strah od novog braka

Već sam 10 godina u vezi sa šest godina mlađim muškarcem. Prije sam bila u braku, rastavljena sam i imam dvije odrasle kćeri. Jedna još živi sa mnom. Moj partner me je već dva puta prosio. Ja sam odbila jer mi je ovako sasvim dobro, on često dođe kod mene i vikendom smo zajedno. Slaže se s mojom djecom i sve je dobro, ali u meni je neki strah od pravog braka jer prvi je bio traumatičan.

On zbog mene neće imati svoju djecu, ja više ne mogu rađati, neće se nikad oženiti. Kći mi kaže da sam sebična i da iskorištavam što me on toliko voli. Istina je da se bojim, jer brak mijenja sve. Ponekad bih voljela da me on napusti i da bude slobodan. Ja toliko volim ovaj svoj mir. Možda nisam sposobna toliko nesebično voljeti kao neki.

ODGOVOR:

Nikako se ne mogu složiti sa izjavom vaše kćeri da ste sebični! Vaš partner, isto kao i vi ima izbor. Na njemu je odluka da li će prihvatiti vašu odluku da se ne želite udavati i činjenicu da s vama ne može imati djecu.

Jedino što me brine je to što vas strah priječi u odluci za brak i vaše uvjerenje da brak sve mijenja. To što ste imali loše bračno iskustvo ne znači da će se slično opet ponoviti. Bračni zavjeti ne mijenjaju odnos između dvoje ljudi, već ljudi mijenjaju odnos i svoje ponašanje ulaskom u brak najčešće iz razloga što počnu partnera uzimati ‘zdravo za gotovo’.

Ukoliko već deset godina imate skladan odnos sa sadašnjim partnerom brak to neće promijeniti, dapače može i produbiti i poboljšati odnos nakon što jedno drugome date zavjete.

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

http://www.psihonet.net/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr