Zašto još uvijek nema sezonske gripe

Iako je polovica veljače vrijeme epidemije sezonske gripe, ona se u Hrvatskoj još nije pojavila, a vrlo je malo slučajeva zabilježeno i u drugim europskim zemljama.

Epidemiolozi procjenjuju da je na izostanak sezonske gripe utjecala svinjska gripa koja ju je zasad odgodila.

“Iako je bilo godina kada se sezonska gripa znala pojaviti u ožujku, mislim da je njezin izostanak povezan s utjecajem pandemijske gripe koja je još prisutna u Europi. Najvjerojatnije je došlo do međuutjecaja dva virusa zbog čega se sve poremetilo”, izjavila je za Hinu prof. Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Sezonska gripa uobičajeno se pojavljuje u siječnju i u veljači već dosegne određeni vrhunac dok je pandemijska, ističe prof. Margan, na vrhuncu bila puno ranije nego se očekivalo, točnije u studenom prošle godine, kada je Europa bila pogođena velikim brojem oboljelih.

Prof. Margan ističe kako se već događalo da novi virus u potpunosti potisne postojeći no smatra da to ovdje nije slučaj budući da su pojedine europske zemlje zabilježile oboljele. Njih je vrlo malo, ali pokazuju da virus sezonske gripe ipak i dalje cirkulira.

Inače, pandemijska gripa je u Europi i dalje u silaznoj putanji.

Prema posljednjim podacima, broj novooboljelih u Hrvatskoj u jednom tjednu manji je od 300, iako se u bolničkim jedinicama intenzivne skrbi još liječe oboljeli s komplikacijama bolesti. Ipak, broj umrlih već se tjednima ne mijenja nakon što je dosegnuo brojku od 29 osoba koje su podlegle bolesti.

Povratak na Net.hr