Zašto je ljuta hrana jako dobra za vas

Sastojci kao što su češnjak, ljuta papričica, wasabi, đumbir ili hren daju ljutinu jelu. Začini i začinjena hrana koriste se i u kulinarstvu i u medicinske svrhe na svim kontinentima. Pogledajte zašto.

Ljuta paprika koristi se u modernoj medicini, prvenstveno za ublažavanje boli kod artritisa i dijabetesa. No, ljuta paprika nije jedini začin koji povoljno djeluje na organizam.

Infekcije

I čili paprika i češnjak mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Studija objavljena u lipnja 1996. u Journal of Ethnopharmacologyju istražuje antibakterijski učinak čili paprika, koje su najčešće korištene u medicini drevnih Maja. Istraživači su otkrili da čili paprike inhibiraju pet vrsta bakterija. Ljute paprike ponekad se koriste kao homeopatski lijek za infekcije uha. Laboratorijske studije o češnjaku su pokazale da ovaj začin ima antiparazitska, antifungalna i antibakterijska svojstva. I ljuta paprika i češnjak mogu poboljšati imunološki sustav, omogućujući bolju borbu protiv infekcija.

Rak

Godine 2006., istraživači Cedar-Sinai Medical Centera otkrili su da kapsaicin, tvar pronađena u ljutim paprikama, sortama habanero, jalapeno i čili, pokreće samouništavanje stanica raka prostate. Dr. Soren Lehmanna tvrdi da je terapija ljutim paprikama značajno usporila razvoj stanica raka prostate kod štakora. Ljute paprike sadrže i antioksidanse koji pomažu neutralizirati slobodne radikale, potencijalno štetne tvari. I češnjak djeluje protiv raka – prije svega kao preventiva, a zatim i kao sredstvo za jačanje imunološkog sustava koje pomaže tijelu u borbi protiv postojećih stanica raka.

Mršavljenje

Još je 1999. u British Journal of Nutritionu objavljeno istraživanje o odnosu konzumacije feferona, apetita i unosa kalorija. Sudionici istraživanja su za doručak i ručak jeli predjelo koje je sadržavalo ljutu crvenu papriku. Istraživači su zaključili da konzumiranje ljute paprike suzbija apetit i smanjuje ukupan unos kalorija kod Japanki i muškaraca bijele rase. Studija objavljena 2006. godine u American Journal of Clinical Nutritionu pokazala je da konzumacija feferona poboljšava razinu šećera u krvi i inzulina nakon obroka. Obje studije pokazuju da konzumacija ljutih paprika može biti korisna za liječenje pretilosti.

Malo opreza

No, sa Sveučilišta Maryland Medical Center upozoravaju da ljute paprike mogu povećati izlučivanje želučane kiseline, povećati rizik od krvarenja i smanjiti učinkovitost aspirina. Dakle, ako imate problema sa želucem, crijevne probleme ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, kao što je aspirin, posavjetujte se s liječnikom o konzumiranju začinjene hrane.

Povratak na Net.hr