Zaštitite se od raka, dijabetesa i bolova uz ovo prefino voće

Osim što imaju nisku kalorijsku vrijednost, trešnje su iznimno bogat izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Dobri su borci protiv pojave mnogih teških bolesti.

28.6.2014.
9:21

Antioksidantna svojstva

Pigmenti u trešnjama su polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u kori, te imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da ti antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.

Protuupalna svojstva

Znanstvene studije su pokazale da antocijanini u trešnjama djeluju protuupalno i blokiraju djelovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja ima potencijalne zdravstvene učinke protiv kroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih ozljeda.

Djeluju umirujuće

Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje živčani sustav i tako pomaže ublažiti neuroze, nesanicu i glavobolju.

Izvrsne za srce

Trešnjei su izvor cinka, željeza, kalija, mangana te dobar izvor bakra. Kalij je za srce važan mineral te važna komponenta stanica i tjelesnih tekućina koji reguliraju rad srca i krvni tlak.

Protiv raka i starenja

Antioksidanse kao što su lutein, zea-xanthin i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, iako ih ima više u višnjama. Ovi spojevi djeluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.

Možda će te zanimati

HRVATSKOM SE ŠIRI OPASNA DROGA / Kapa se žrtvi u piće, jako je jeftina i u stanju je potpuno izbrisati pamćenje

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen