NOVA STUDIJA

ZARAŽENE TRUDNICE KORONAVIRUS MOGU PRENIJETI NA DIJETE: Virus se u takvim slučajevima prenosi na dva načina

Kineski znanstvenici ustanovili su da se virus s majke na dijete može prenijeti preko posteljice ili tijekom poroda

Prijenos novog koronavirusa s majke na dijete tijekom trudnoće moguć je, premda se rijetko događa, pokazuje studija kineskih znanstvenika objavljena u četvrtak. Skupina kineskih znanstvenika, koja je svoje zaključke objavila u Časopisu američkog pedijatrijskog društva, pratila je 33 trudnice u gradu Wuhanu, gdje je virus prvi put identificiran i otkrila da su samo tri novorođenčeta bila zaražena, što je stopa od 9 posto. “Budući da su tijekom poroda bile poduzete stroge mjere kontrole i prevencije zaraze, moguće je da su sojevi SARS-CoV-2 u gornjem dišnom sustavu i anusu novorođenčadi potjecali od majke”, dodaju kineski istraživači.

Tjedan dana nakon rođenja bebe su bile negativne

SARS-CoV-2 je znanstveno ime virusa koji uzrokuje bolest poznatu pod nazivom Covid-19. Sva tri zaražena novorođenčeta bili su dječaci rođeni carskim rezom jer su majke bolovale od upale pluća kao posljedice koronavirusa. Jedan od njih rođen je prije termina porođaja, nakon 31. tjedna trudnoće i upućen je na odjel intenzivne njege. Druga dva novorođenčeta imala su temperaturu i bila su letargična, a jedan je dobio upalu pluća. Obojica su smještena na intenzivnu njegu i pokazala se negativna na virus šest dana nakon rođenja.

Nedonošče je bilo u najtežem stanju, s upalom pluća, dišnim tegobama i općom infekcijom. Izliječen je zahvaljujući liječenju na intenzivnoj skrbi, gdje je bio na respiratoru, antibioticima i kofeinu. Sedmog dana nakon rođenja bio je negativan na koronavirus. Sva trojica su preživjela.

Mjere opreza

Kineski stručnjaci su ranije bili izvijestili o slučaju takozvane vertikalne transmisije s majke na dijete, kada je dijete bilo pozitivno na virus 30 sati nakon rođenja. Virus se može prenijeti preko posteljice ili tijekom poroda. “Zato je veoma važno testirati sve trudnice i primijeniti stroge mjere kontrole zaraze, zaražene majke smjestiti u karantenu, a novorođenčad pozorno pratiti”, navodi se u zaključku kineske studije.

Povratak na Net.hr